Експертите съветват: Обувките за бягане на марката Kalenji by Decathlon

31 август 2018 г.

Здравейте, казвам се Антоан Божилов и съм част от екипа на Decathlon Витоша. Аз съм национален състезател при параолимпийците. Занимавам се с лека атлетика от 2007 година, а от 2012 г. започна професионалната ми кариера. Двукратен европейски и двукратен световен шампион за младежи до 23г. в дисциплините 100м и скок дължина.

Вече успешно се състезавам при мъжете и за мен е чест да нося екипа на България. През август 2018 г. спечелих златен медал на европейското първенство в дисциплината скок на дължина с резултат 6,62 м., което е най-доброто постижение в кариерата ми до момента.
Тествах много от моделите на марката Kalenji by Decathlon, които предлагаме на българския пазар, в реални условия. В тази статия ще споделя впечатленията си от обувките за бягане, за да ви помогна да направите най-добрия избор за вашия стил на бягане.

Джогинг

Джогингът е бавно бягане със скорост до 10 км/ч, като може да се практикува на всякаква настилка. Не е състезателна дисциплина, а е по-скоро физическа активност за разтоварване и за почивка между сериозни тренировки.

ОБУВКИ ЗА БЯГАНЕ ONE

Много леки, гъвкави и удобни обувки, предназначени за начинаещи в бягането. Имат мрежа, която помага на крака да диша. Подходящи са за джогинг и бягане на пътека. Обувките са с интегрирани канали за гъвкавост и с пяна EVA, поемаща ударите при стъпване. Тествах ги и на тренировъчен лагер на пясък и на тартанова настилка. Не препоръчвам да бягате с тях на тартанова настилка, тъй като губят сцепление и подметката се износват много бързо.  Съотношение цена-качество: отлично.

ОБУВКИ ЗА БЯГАНЕ RUN CUSHION

Обувките RUN CUSHION са предназначени за начинаещи в бягането. Леки, гъвкави, седящи плътно по крака. Почти не се усеща удар на крака заради пяната ЕVA, осигуряваща комфорт при стъпване. Бягах с тях на тартанова писта по 2 часа. Съотношение цена-качество: много добро.

ОБУВКИ ЗА БЯГАНЕ RUN CUSHION GRIP

Предназначени са за начинаещи бегачи, бягащи на естествен или равен терен. Имат допълнителна система Circular System в петата за повече комфорт и грайфери 2 мм, осигуряващи сцепление.  Тествах ги на асфалт, естествен терен и тартанова писта, като благодарение на грайферите, обувките не се пързалят. Най-добре се представиха на естествения терен, заради грайферите на подметката. Намирам ги за малко тежки и не много гъвкави. Подсилени са отпред за фиксиране на стъпалото. Съотношение цена-качество: задоволително.

2018-08-Antoan_1_1.png

ОБУВКИ ЗА БЯГАНЕ RUN ACTIVE

Предназначени са за бягане на асфалт или пътека за бягане. Бих посочил, че са подходящи за регулярни и напреднали бегачи. RUN ACTIVE на KALENJI са обувките, на които давам най-висока оценка от обувките за джогинг. Много са леки, гъвкави и комфортни, прилягат плътно по крака. Истинска лекота при бягане! Имат много добре интегрирани канали за гъвкавост, които се усещат още при първото стъпване. Подходящи са за всякаква позиция на стъпалото. Имат система CS, която представлява въздушна камера в зоната на петата и позволява по-ефикасно и равномерно разпръсване на ударната вълна. Освен, че ги тествах на асфалт и пътека, ги използвах и за двуразови тренировки на тартанова настилка(на която бягат професионални атлети). Останах много доволен от представянето им. Съотношение цена-качество: отлично.

2018-08-Antoan_1_2.png

ОБУВКИ ЗА БЯГАНЕ RUN ACTIVE GRIP

Тези обувки са подходящи за редовни и напреднали бегачи. Подходящи са за бягане основно по асфалт, но са добър избор и за естествен терен. Леки, гъвкави, проветриви и много удобни. Те също имат система CS за омекотяване на петата. При по-интензивни тренировки е възможно да усетите чувство за напрегнатост. Съотношение цена-качество: задоволително.

ОБУВКИ ЗА БЯГАНЕ RUN CONFORT

Този модел отново е подходящ за регулярни и напреднали бегачи. Чувства се истински комфорт, когато се бяга с обувките! Много са меки и гъвкави, благодарение на подсилената пяна и системата CS в петата. Каучукови елементи осигуряват отлично сцепление. Обувката е подходящи за всякаква позиция на стъпалото. Тествах ги на тартанова писта. Съотношение цена-качество: отлично.

Шосейно бягане

Шосейното бягане се пратикува на асфалт и е събирателно за бягане на дълги разстояния (над 5 км) и ултрамаратони.

ОБУВКИ ЗА БЯГАНЕ KIPRUN LONG

Тези обувки са предназначени за бягане на асфалт на дълги разстояния. Подходящи са за напреднали и експерти. Предлагат много добрo омекотяване благодарение на пяната Kalensole и системата K-RING в петата. Чувствах се стабилен в обувката, благодарение на системите Arkstab и K-only (концепция на Kalenji, която прави обувките подходящи за всякаква позиция на стъпалото). Подсилени са в предната част на обувката за още повече стабилност, а системата Аrkstab гарантира стабилност в задната част на обувката. Тренирах с тях на тартанова писта по 2 часа, двуразово и намирам, че са подходщи и за такава настилка. KIPRUN LONG могат да бъдат от полза и на професионални спортисти. Съотношение цена-качество: много добро.

2018-08-IMG_20180717_110643-320x426.jpg

ОБУВКИ ЗА БЯГАНЕ KIPRUN FAST

Тези обувки са за бързо бягане на асфалт, както и за по-дълги бягания. Подходящи за напреднали и експерти. Много са леки, със страхотно омекотяване благодарение на пяната Kalensole и концепцията K-ring. Подходящи са за всякаква позиция на стъпалото, дължащо се на концепцията K-only. Експолозивни са, благодарение на технологията Up-bar. При мокра настилка обувката губи от сцеплението си. Правени са тренировки и на тартанова писта по 2 часа, двуразово – подходящи за такава настилка. KIPRUN FAST могат да бъдат полезни и на професионални спортисти.

 

Планинско бягане

ОБУВКИ ЗА ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ KIPRUN TR

Kiprun TR са предназначени за бягане в пресечена местност, включваща и асфалт. Гъвкави, добре омекотени, с добро сцепление, тези обувки са подходящи за различни видове терени. Имат вградена система CS в петата. Не ги препоръчвам за по-твърд терен или за много дълги бягания. Подходящи са за всякаква позиция на стъпалото. Съотношение цена-качество: отлично.

Последно от Decathlon

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...