Съвети за бегачите

30 април 2014 г.

Веднъж изпитали радостта от бягането, ще ви се иска да се включите и в първото си състезание. След преодоляването на това предизвикателство, ще имате желание да покорявате все по-големи и по-трудни дистанции. През месец май екипът на Декатлон ще подкрепи възможността всички любители бегачи да изпитат издръжливостта си в поредното предизвикателство - състезанието, организирано от клуб "Бегач" на езерото Панчарево, което ще се проведе на 11.05.2014 г. Ще има избор от три дистанции - 5 км, 10 км и 21 км, а ние ще подарим 10 безплатни пропуска на вас*. В този пост Иван Христов ви предлага няколко полезни съвета преди голямото състезание.

[caption id="attachment_2180" align="alignleft" width="200"]

ivan hristov

Иван Христов[/caption]

Здравейте! Казвам се Иван Христов и съм дългогодишен любител на лекоатлетическите дисциплини. Πочитател съм на кардио спортовете, бягането и здравословния начин на живот. Работя в отдел "Бягане" в Декатлон Витоша. В работата си ежедневно помагам на клиентите на магазина с полезни консултации за любимите им спортове, което включва не само избора на подходяща екипировка за нивото им, но и правилното й използване впоследствие. Самият аз ще взема участие в предстоящия полумаратон и с удоволствие споделям с вас някои съвети, които биха били от полза на всеки участник.

Преди всяка тренировка

Тичането е естествен физиологичен процес - инстинкт, заложен  у всеки човек. Този процес обаче би могъл да има и неблагоприятно влияние върху организма ни, ако не подходим правилно към него. Изключително важно е да се загрява правилно преди всяка една тренировка и особено преди състезание на дълги разстояния. Всяко наше бягане има две основни цели - да достигнем финала за желаното време, но и да завършим състезанието в добра форма. Правилната загрявка преди бягане е изключително нужна на организма ни и благодарение на нея може да се предотвратяват контузии, причинени от рязкото движение на мускулите, независимо от дължината на пробяганото разстояние. Средното време за добра загрявка отнема 20 минути.

Бягане на 5км

Това е най-постижимата дистанция в леката атлетика и е почти 98% постижима за бягащите. Тъй като всяка първа крачка е най-трудна, тук добрата мотивация е ключова за справянето с това първо предизвикателство. Съветвам ви да слушате любимата си мотивираща музика, да бягате заедно с приятели, да се настройвате психически за всяка следваща тренировка и да четете допълнителна литература по темата. Препоръчвам ви да започнете собствен тренировъчен план, съгласно който всяка седмица да увеличавате постепенно общия брой на пробяганите километри. На страницата на бранда на Декатлон, посветен на бягането - Kalenji ще откриете как да направите ваш уникален тренировъчен план, за да подобрите резултатите си.

Бягане на 10км

След като пробягате първите си 5 км на състезние, несъмнено ще поискате да преминете на следващото ниво. Бягането на 10 километра е също много популярна дистанция. Изминаването й от средностатистическия бегач, трениращ поне 3 пъти седмично, отнема около 1 час и 15 минути. Именно стремежът да пробягате дистанцията за определено време е нещото, което би ви помогнало в преодоляването на тази дистанция.

Подготовка за полумаратон

Полумаратонът ще бъде най-голямото предизикателство на предстоящото състезание в Панчарево. Тук работи една много проста стратегия: не бягайте първата половина на маратона по-бързо от втората, за да можете да запазите силите си за финала, когато издръжливостта ще е от ключово значение. Трябва да сте спокойни и уверени в планирането на разпределението на силите си.

Практични съвети:

  • Да направите загрявката си, но и да не забравяте да включите упражнения за дишане. Като допълнение, в студено време можете да използвате и лосион за загряване;
  • Да не бягате, ако имате болки или контузии в ставите;
  • Да си набавите подходящи обувки за бягане, особено ако имате специфика в походката;
  • Да се облечете подходящо според климатичните условия. Съветвам ви да не бягате на състезание с чисто нова екипировка, с която все още не сте свикнали. Най-добре е да се екипирате с дрехи и обувки, предназначени именно за бягане;
  • Да се уверите, че няма да се дехидратирате по време на състезанието;
  • След края на състезанието не забравяйте да релаксирате с масаж, самомасаж, Боуен, NKТ, разтягане, корективни упражнения, като всички изброени би трябвало да съпътстват и регулярните ви тренировки. Опитайте различните видове процедури и намерете тези, които усещате като най-ползотворни за вас;
  • Ключът за успех се крие в едно важно правило - да се забавлявате, докато бягате!
blog
Както вече споменах, екипировката е от изключително значение за представянето ни и за комфорта ни по време на бягане. Бих добавил, че да спортуваш без правилно облекло, е като да свириш без настроен инструмент! Ето някои конкретни предложения от мен, които може да откриете в магазините на Декатлон: Ще се видим на състезанието!

-Иван Христов, експерт в отдел "Бягане" в Декатлон Витоша

[hr]

*Пропуските са за дистанцията от 5 км и ще бъдат подарени след изтеглена томбола. За участие в томболата пишете ни имейл с конактите си - имена, телефон за връзка и размер на тениска на bgkarta@decathlon.com до 06.05. Щастливците ще бъдат изтеглени и уведомени лично по имейл или телефон на 07.05.2014 г.

Последно от Decathlon

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 16 март 2024

Loading...

Loading...