Швейцарската топка – фитнес зала в 65 сантиметра

15 декември 2014 г.

Драги спортисти и ентусиасти, на много от вас, както и на нас, сигурно ви липсва спортът на открито сред природата. Искаме или не обаче, сега е сезонът, през който малко по малко се насочваме или към фитнес залите, или към упражненията вкъщи. Важно е да поддържаме форма и спортен дух не само за снимки на плажа през лятото, но и през цялата година. Истината е, че не винаги ни остава време да стигнем до фитнеса, но мъдреците са казали, че има ли жалание (в случая за тренировки), има и начин. И докато си говорехме какви са алтернативите на залата, установихме, че човек би могъл да се упражнява страхотно и вкъщи, и то само с помощта на една швейцарска топка (или наричана още „топка за пилатес”). Меги, която е част от нашият екип, бе така добра да сподели с нас няколко изключително полезни съвета за използването й и да ни запознае с предимствата и недостатъците на топката.

[caption id="attachment_3045" align="alignright" width="225"]
Miglena_Grozdeva

Миглена Гроздева, Ръководител отдел "Фитнес", Декатлон Витоша[/caption]

Здравейте, приятели на спорта! Аз съм Миглена Гроздева, на 21 години, уча Финансов контрол и от почти година съм част от декатлонското семейство. Понастоящем съм ръководител на отдел Фитнес, от което и личи влечението ми към спорта. Тренирам фитнес, йога и пилатес от 6 години, танците са неизменна част от ежедневието ми – тренирала съм 2 години народни и 2 години хип-хоп танци. Спортът за мен е сила на духа, средство да предизвикаш себе си и да прескочиш границите, реални и въображаеми.

Като повечето хора, започнах да тренирам с цел намаляване на теглото като допълнение към хранителен режим. Смятах, че за да успея да запазя мотивацията си, трябва всеки ден да правя различни упражнения, а това бе равнозначно на това да ходя във фитнес зала, където да използвам разнообразни уреди. И смятах, че това е единственият правилен начин. Постепенно започнах да имам все по-малко време да посещавам залата – ходех на танци, фитнес и каланетика. Спортът стана не просто допълнение към ежедневието ми, а необходимост. И когато времето не стигаше, а желанието се лееше на вълни, открих швейцарската топка.

Когато инструкторката (дама с цял живот състезателен опит) запозна групата с упражненията, заложени за деня, всички гледахме скептично и никой не вярваше, че една топка може да тренира всички мускулни групи. Мускулната треска на следващия ден каза друго. Друго сочеше и кантарът на втория месец. Огледалото от своя страна утвърди всеизвестния извод, че „гениалните неща са най-простите.“

С всеки изминал ден установявах, че мога само с една топка да си осигуря онова разнообразие, което преди мислех, че единствено залата с уреди може да предостави. Тренирах всеки път, без дори да се налага да излизам. Разбира се, липсата на пространство винаги е фактор, което може би е единственият недостатък на топката, но тя отбеляза още един гол: оставях я зад дивана, върху гардероба, използвах я вместо стол пред компютъра. А тогава дори не знаех за останалите предимства на швейцарската топка, освен тези, чиито проявления откривах в комплиментите по мой адрес.

topka-za-gimnastika-65-cm

Започнах да търся в интернет и научих за „Фитбол“ – направление във фитнеса, което комбинира аеробна и силова тренировка с помощта на швейцарската топка. Открих, че при седеж върху нея, тя не осигурява стабилна опора, като по този начин ангажира всички мускули да работят, за да привеждат тялото в правилна позиция и да запазят баланса му. Тренирах, дори когато си почивах, кой друг уред можеше да ми даде тази възможност? Така нареченият „активен седеж“ има редица чудотворни въздействия върху тялото: подобрява дишането и кръвообращението, равновесните реакции, повлиява положително редица неврологични и ортопедични проблеми. Съвременният често заседнал начин на живот налага сериозна грижа за гръбначния стълб. Всеки ден виждам как все повече хора заменят стола пред компютъра с топка. За съжаление, повече са тези, при които болки са подали сигнал и са наложили тази промяна. А превенцията е най-доброто лекарство!

„Коя топка е подходяща за мен?“

За удобство на трениращите топката се предлага в различни размери, в зависимост от целите на тренировката и ръста на трениращия. Упражненията са разнообразни, а напредналите успешно могат да ги доразвиват, като поставят сами предизвикателства пред себе си.

Балансът върху топката въвежда баланс в здравето, в самочувствието, в ежедневието. Балансирайте, приятели!

Последно от Decathlon

Публикувано на 20 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 20 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 20 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 20 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 20 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 20 март 2024

Loading...

Loading...