Спортната лаборатория на Декатлон

Спортната лаборатория на Декатлон
02/12/2016 DecathlonBG

В ярко осветена невзрачна стая във френския град Лил са наредени в кръг осем високоскоростни камери, следящи всяко движение на бягащия атлет, покрит със сензори, в центъра на стаята.

Отстрани стоят учени, които следят потока от информация, синтезирана от компютър – например разпределение на тежестта, напрежение в мускулите и множество други показатели.

Sportslab Décathlon. 4 Boulevard de Mons. Villeneuve D'ascq

Не, не става дума за разработка на космическа програма. Така изглежда един от множеството тестове в спортната лаборатория на Декатлон, чиято цел е да изследва функциите и нуждите на човешкото тяло във всяка възможна спортна среда. Това позволява на Декатлон да произвежда продукти, разработени изцяло според нуждите на спортуващите хора.

Екипът от специалисти наброява повече от 50 души, които извършват различни тестове във всяка една фаза от създаването на продукта – от дизайна до изпитването на издръжливостта на продукта в серия от подбрани стрес-тестове.

Например някои продукти – като  пухенки, обувки, зимни дрехи, се изследват в термална камера симулираща всякаква температура в диапазон от – 40°C до +40°C. В някои случаи се слагат на специален манекен, с човешки пропорции, който симулира дори потене.

Sportslab Décathlon. 4 Boulevard de Mons. Villeneuve D'ascq

Разбира се, всеки продукт минава и през полеви тестове, преди да бъде пуснат в производство. Голяма част от тези изпитания се извършват във Френските Алпи с доброволци, които често са редовни клиенти на Декатлон.

Комбинацията от всички тези изпитания ни позволява да предложим продукти с отлично качество, осигуряващи надеждност, комфорт и безопасност или както ги наричаме в Декатлон – „технични продукти”.

Ето защо всички наши продукти са с две години гаранция!

Изследователският център на Декатлон е само една от стъпките, с които вървим към нашата основна цел – да направим спорта достъпен за всички.

7870813552_226c12ef09_b