Съвети за бягане с куче

7 март 2016 г.

Изкушаваща е идеята да бягате в компанията на вашия любимец, особено сега, когато денят е по-дълъг, а времето топло и приятно. Но преди да започнете, трябва да сте сигурни, че вашият четирикрак приятел ще се чувства добре по време на тренировката.

> Консултирайте се с ветеринар

chien-400

Не всички породи са еднакви, що се отнася до бягане. Най-напред трябва да проверите дали вашият любимец може да издържи на средно натоварване за дълъг период време. Късокраките породи изпитват трудност да следват хората, дори когато те бягат съвсем бавно. Същото важи и за късоносите породи, които биха могли да имат затруднения с дишането и поемането на достатъчно кислород при физическо натоварване.

Запомнете: не се препоръчва бягане с младо куче на възраст под седем месеца. Бъдете сигурни, че скелетът на кучето е напълно развит (което може да отнеме до 20 месеца за някои породи), преди да започнете да бягате с него. И не на последно място, консултирайте се с вашия ветеринар, за да потвърди, че кучето може да тренира с вас.

> Кучетата също се нуждаят от постепенно увеличаване на натоварването

Едно от основните правила при бягане (за хората) е да не увеличават твърде бързо дистанциите. Мускулите и сухожилията трябва да привикнат постепенно към натоварването, като по този начин ще се ограничи и рискът от травми. Трябва да вземете подходящи предпазни мерки, ако сте решили да бягате редовно в компанията на вашето куче.

Започвайте бягането със загрявка, като редувате ходене и бягане с бавно темпо. Това ще даде свобода на вашия любимец да извърши физиологичните си нужди (не забравяйте да вземете със себе си найлоново пликче, с което да почистите след него). Изберете темпото така, че кучето де може да ви следва, без да се натоварва твърде много. За предпочитане е то да дърпа каишката, а не вие него...

> Избирайте пътеки и естествени терени, а не асфалтирани алеи и тротоари

Идеалното място за бягане е далече от автомобилния трафик, първо, за да намалите риска от инциденти, и второ, за да предпазите ставите си от бягането на твърда настилка. Бягането сред природата ще даде на кучето ви повече свобода и ще стимулира неговото обоняние. Но преди да му свалите каишката, вземете някои предпазни мерки:
  • уверете се, че кучето ви изпълнява командите, които му давате;
  • не го оставяйте да се отдалечава на голямо разстояние (дръжте го винаги под око, за да не погълне нещо, което може да му навреди);
  • уверете се, че наблизо няма малки деца, които кучето би могло да уплаши.

> Бъдете внимателни и бдителни

chien-400_0

Кучетата имат нужда да пият вода често, особено когато се натоварват. Затова спирайте на всеки 15 минути и давайте на кучето си вода. Носете със себе си съд, в който да му наливате вода, ако не сте научили любимеца си да пие от бутилка (може да държите съда в раница). Не карайте кучето си да тича, ако е горещо. И не забравяйте, че то не носи обувки. С други думи, проверете дали температурата на земята е подходяща.

Старайте се да не храните кучето си в рамките на един час преди тренировка. Съобразете начина му на хранене с усилията, които полага и включете повече протеини и калций в менюто му. Редовно следете дали не губи или качва килограми. В такива случаи се консултирайте с ветеринар и променете начина на хранене на четирикракия ви приятел.

Последен съвет: в края на всяка тренировка преглеждайте лапите и тялото на кучето за порязвания (дори и съвсем малки), които могат да доведат до инфекции.

И на последно място, но не по значение, давайте награди на вашето куче след добра тренировка. То ги заслужава.

Следете дишането на вашия любмец. Ако пулсът му не спада след тренировка и диша учестено няколко минути след бягане, вероятно сте го натоварили твърде много.

Последно от Decathlon

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...