Съвети от експертите - зимната екипировка

12 януари 2015 г.

В търсене на нова екипировка, особено за зимата, често си задаваме въпроси от типа на „Тази дреха ще ми топли ли?” или „Кое яке ще ми свърши най-добра работа?”.  Михаела Иванова,

[caption id="attachment_3277" align="alignright" width="264"]
Михаела Иванова

Михаела Иванова[/caption]

продавач-консултант в отдел "Планински спортове" в Декатлон Витоша, отговaря на често задаванитe въпроси, от които всички ние се интересуваме, когато търсим зимна екипировка.

Отговорът е един – най-добра и топла дреха няма. Има най-подходящa за определена дейност: за ски, трекинг, катерене, за градски условия и т.н. Редица са факторите, които оказват влияние върху избора ни и върху това до каква степен ще ни изолира от студа нашата екипировка, като например материалите, от които е изработена дадена дреха, техническите й характеристики, подходящото комбиниране на слоевете, които обличаме, климатичните условия на мястото, което посещаваме, дори моментната кондицията на човек и много други. Всеки материал, бил той естествен или синтетичен, има своите предимства и недостатъци. Безспорно обаче пухът и вълната са едни от най-добрите изолатори, затова ще им обърнем малко повече внимание и накратко ще ви представим част от свойствата им.

Пух – що е то?

Природата е създала птиците с пух по тялото, като по този начин им е осигурила изключителна защита от студа. Как работи ли? Между тялото им и външните пера се намира слой от пух, който задържа въздушни молекули между своите миниатюрни и многобройни власинки. По този начин се създава ефективна бариера, която запазва топлината на тялото и не позволява студът да проникне. Този принцип на изолация се пренася и в планинската екипировка, където пухът се използва главно за пълнеж на спални чували и якета. Има два основни вида пух – гъши и патешки. Гъшият има по-висока изолационна стойност от патешкия, съответно и по-висока цена. Алпинистите използват такъв тип якета, разбира се разработени за подобни условия. Патешкият обаче също осигурява надеждна защита от студа в не толкова екстремни обстоятелства и е идеален както за планината, така и за града. Понякога пълнежът на якетата е смес от пух и пера, обикновено в процентно съотношение 90/10 или 85/15.  Това прави цената по-достъпна, като същевременно запазва добро ниво на термоизолация.

Защо да изберем пух?

Едно от основните предимства на пуха е, че осигурява най-добро съотношение на изолационни качества към собствено тегло. В същото време позволява да бъде компресиран до минимални размери. Почти всички пухенки вървят в комплект с торбичка, в която може да приберете якето си и то да заеме обем малко по-голям от топка за ръгби. Това е особено удобно, когато ни се налага да го сложим в раницата например. Нивото на изолация зависи от количеството на пълнежа, но и от големината и формата на „каналчетата” с пух. Тяхната задача е също да държат пуха равномерно разпределен. Пухенките могат да бъдат използвани както за трети слой, когато са по-плътни, така и за междинен слой под зимното ни яке, когато са тънки и компактни като дамския и мъжкия модел на Quechua For700 XXLight например . Друго предимство на пуха е, че транспортира влагата отвътре навън изключително добре, но веднъж намокрен, губи изолационните си качества. Затова е много важно да пазите якето си, ако няма водоустойчива защита. Именно тук опираме до споменатото по-горе:  няма най-добра универсална екипировка, а най-подходяща за определени условия. Защо ли?  Защото, ако тръгвате на преход и очаквате да прекарате много време под дъжда, то е по-добре да изберете яке от синтетични материали с мембрана, което няма този проблем при намокряне. Но, ако времето ще е сухо и студено, то пухеното яке би ви свършило отлична работа.

Поддръжка:

Пухенките могат да имат много дълъг живот, стига да се поддържат правилно. От тук произтича и другият недостатък тези якета, а именно специалните грижи, които изискват. Можем да  започнем от най-елементарното: натъпквайте якето в торбичката, не се опитвайте да го сгъвате или навивате на руло, за да го приберете. Стремите ли се да го вкарате в правилна форма, рискувате да деформирате пълнежа му. А и освен това, ви коства много повече усилия. Важно е да държите пухенката си в сухи помещения, далеч от влага, когато не я ползвате. Можете да я перете както на ръка, така и в пералня, но при определени условия. Обикновено на етикета има инструкции, които трябва да спазвате, но следните съвети също ще са ви от полза:

Пране на ръка:

Накиснете в хладка вода, никога в гореща. За предпочитане е да използвате специални препарати за пране на пух с цел запазване на качествата. Изперете и внимателно изплакнете няколко пъти. Никога не усуквайте якето в стремежа си да го изцедите, защото така ще нарушите цялостта на пълнежа. Вместо това изстискайте колкото е възможно (като го притиснете с ръце например). Важно е да съхне в хоризонтално положение, за да избегнете струпване на пуха в някой от краищата (което се случва чисто и просто в следствие на гравитацията, ако го сушите вертикално на закачалка). Имайте предвид, че този процес ще отнеме няколко дни, през които е хубаво да разстилате с ръка, ако някъде пухът се е степал. Якето трябва да изсъхне напълно, преди да бъде облечено или прибрано в гардероба.

Пране в пералня:

В пералнята нека бъде на програма за деликатно пране на не повече от 30°C. Без центруфуга! След това сушете по описания по-горе начин. Ако имате сушилня, би било добре да сложите в нея две или три тенис топки, които да разбият пуха, за да не се степва. Повторете програмата за сушене толкова пъти, колкото е необходимо, за да изсъхне якето напълно.

Професионално пране:

Ако пък нямате време за горните процедури или ви е страх, че може да не изпълните инструкциите правилно, занесете якето си на професионално пране. Някои перални предлагат тази услуга за пухенки (забележете, че не става въпрос за химическо чистене, а за пране), която е достъпна като цена и ще си спестите времето и усилията.
_Q0R3666

В заключение:

Предимства: най-добро съотношение топлина-тегло, компактен, влагоотвеждащ, дълъг живот при подходяща поддръжка

Недостаъци: намокрен губи изолационните си свойства, съхне трудно, изисква специална поддръжка

Много е важно да определите за какво ще използвате вашата екипировката. Така ще изберете най-подходящия продукт. Винаги, когато се колебаете, можете да се обърнете към нашите консултанти в магазините, които ще ви дадат съвет.
Очаквайте и втората част на статията, в която ще ви разкажем за друг добър изолационен материал – вълната.

Последно от Decathlon

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...