Таекуондо – хармонията между тяло, съзнание и дух

5 август 2014 г.

Учтивост, почтеност, постоянство, самоконтрол и непоколебим дух – все качества, които се стремим да възпитаме в себе си, в децата, в другите. Това са обаче и принципите на таекуондо - корейско бойно изкуство с над 2000 годишна история. Създадено с цел самозащита, то се развива като начин за трениране на тялото и духа и е един от Олимпийските спортове. На 9. август от 16:00 до 17:00 ч. в Декатлон Подуяне и на 10. август от 11:00 до 12:00 ч. в Декатлон Витоша ще ви дадем възможност да се включите в безплатна тренировка по таекуондо за всички възрасти! Димитър Аврамов от клуб „Таекуондо Фитнес”, който ще гостува в Декатлон за откритата тренировка, ни разказва какво представлява таекуондо, за кого е подходящ този спорт, както и за изключително интересните принципи, на които възпитава това бойно изкуство.

DSC_1763

Таекуондо като физическо упражнение

Таекуондо е отлична система за физическо възпитание както за деца, които тепърва се развиват, така и за възрастни, желаещи да са в добра форма. Гъвкавостта, която таекуондо развива, е от полза за по-доброто телодържане, намаления риск от травми, премахване от вредния ефект от продължителното застояване на тялото. Средствата и методите на таекуондо развиват издръжливост, бързина, сила и добра координация, което го превръща в комплексно средство за физическо възпитание. То е отличен начин да се освободим от натрупания през деня стрес.

Таекуондо като форма на невъоръжено бойно изкуство

В таекуондо противникът се атакува с голи ръце и крака. Това, което го различава от другите бойни изкуства, са мощните и разнообразни движения с краката, които включва. В атаките на таекуондо акцентът е поставен върху защитния аспект. Това служи като стимул за съвременния човек, желаещ да се научи да се защитава.

Таекуондо като метод за обучение

Таекуондо тренира тялото, но развива и ума. Целта на обучението по таекуондо е да стимулира и двата аспекта, за да помогне при изграждането на личността. Практикуващите таекуондо получават повтарящи се уроци по етикет заедно с практичните бойни умения, които помагат за изграждането на характер. По време на тренировките в Декатлон ще бъдат демонстрирани основни удари и блокове и специфични упражнения за всички възрасти.
DSC_5988

Таекуондо като социална интеракция

Човек не може да намери истинското значение на таекуондо, като тренира сам. Тренировката се извършва под наставленията на треньор или по-напреднали ученици, които не само преподават техники, но са и отговорни за преподаването и демонстрирането на искреност в тренировката, необходима за откриването на красотата на таекуондо. За да усети истинското значение на таекуондо, практикуващият трябва да е откровен.

С времето практикуващият осъзнава, че таекуондо е начин, процес, а не само средство за постигане на крайна цел като бойни умения или медали. Това е парадоксът на “До” (от корейски – път, изкуство) - истинският практикуващ, който цени вътрешния процес на развитие повече от външните награди, обикновено развива най-добрите умения.

В днешния модерен свят на бързи комуникации, желанието за бърз успех и даже по-бързо възнаграждение, таекуондо е начин за преоткриване на търпението, искреността и красотата на тялото и ума, основаващи се на векове азиатска мисъл и практика. Таекуондо е път за модерния човек да се завърне към състояние на хармония между тяло, съзнание и дух.

Таекуондо за деца и възрастни

Таекуондо е за хора от всички възрасти и не, не е късно да започнете още днес! Много хората смятат, че бойните изкуства са само за състезатели. Това е вярно, доколкото се състезавате сами със себе си. Защото това е най-важното състезание. Системата в таекуондо предоставя ясни и достижими цели, които всеки човек, без значение от неговата възраст, може да постигне.  Пътят, който ще извървите във вашето пътешествие в света на таекуондо, ще ви помогне да опознаете и доразвиете себе си.
DSC_4083

Участието в тренировките е напълно безплатно, без предварителна регистрация и е подходящо за деца и възрастни. Молим всички желаещи да се включат да дойдат в удобни спортни дрехи и със спортни обувки, за да могат максимално да се насладят на тренировката. Очакваме ви!

Повече информация за "Таекуондо Фитнес":

Таекуондо Фитнес се ръководи от Димитър Аврамов – доктор по спортна наука, бивш преподавател по таекуондо в НСА “Васил Левски”, двукратен шампион на България и национален състезател. След приключване на дългогодишната си състезателна кариера, г-н Аврамов се концентрира върху създаването на клуб, в който едни от най-добрите специалисти в страната се грижат за подготовката на състезатели и трениращи. Набирането на висококвалифициран екип, осигуряването на собствена целодневна база, отдадеността както на треньори, така и на трениращи са едни от най-важните предпоставки, осигурили успеха на клуба.

Последно от Decathlon

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...