Таекуондо – хармонията между тяло, съзнание и дух

5 август 2014 г.

Учтивост, почтеност, постоянство, самоконтрол и непоколебим дух – все качества, които се стремим да възпитаме в себе си, в децата, в другите. Това са обаче и принципите на таекуондо - корейско бойно изкуство с над 2000 годишна история. Създадено с цел самозащита, то се развива като начин за трениране на тялото и духа и е един от Олимпийските спортове. На 9. август от 16:00 до 17:00 ч. в Декатлон Подуяне и на 10. август от 11:00 до 12:00 ч. в Декатлон Витоша ще ви дадем възможност да се включите в безплатна тренировка по таекуондо за всички възрасти! Димитър Аврамов от клуб „Таекуондо Фитнес”, който ще гостува в Декатлон за откритата тренировка, ни разказва какво представлява таекуондо, за кого е подходящ този спорт, както и за изключително интересните принципи, на които възпитава това бойно изкуство.

DSC_1763

Таекуондо като физическо упражнение

Таекуондо е отлична система за физическо възпитание както за деца, които тепърва се развиват, така и за възрастни, желаещи да са в добра форма. Гъвкавостта, която таекуондо развива, е от полза за по-доброто телодържане, намаления риск от травми, премахване от вредния ефект от продължителното застояване на тялото. Средствата и методите на таекуондо развиват издръжливост, бързина, сила и добра координация, което го превръща в комплексно средство за физическо възпитание. То е отличен начин да се освободим от натрупания през деня стрес.

Таекуондо като форма на невъоръжено бойно изкуство

В таекуондо противникът се атакува с голи ръце и крака. Това, което го различава от другите бойни изкуства, са мощните и разнообразни движения с краката, които включва. В атаките на таекуондо акцентът е поставен върху защитния аспект. Това служи като стимул за съвременния човек, желаещ да се научи да се защитава.

Таекуондо като метод за обучение

Таекуондо тренира тялото, но развива и ума. Целта на обучението по таекуондо е да стимулира и двата аспекта, за да помогне при изграждането на личността. Практикуващите таекуондо получават повтарящи се уроци по етикет заедно с практичните бойни умения, които помагат за изграждането на характер. По време на тренировките в Декатлон ще бъдат демонстрирани основни удари и блокове и специфични упражнения за всички възрасти.
DSC_5988

Таекуондо като социална интеракция

Човек не може да намери истинското значение на таекуондо, като тренира сам. Тренировката се извършва под наставленията на треньор или по-напреднали ученици, които не само преподават техники, но са и отговорни за преподаването и демонстрирането на искреност в тренировката, необходима за откриването на красотата на таекуондо. За да усети истинското значение на таекуондо, практикуващият трябва да е откровен.

С времето практикуващият осъзнава, че таекуондо е начин, процес, а не само средство за постигане на крайна цел като бойни умения или медали. Това е парадоксът на “До” (от корейски – път, изкуство) - истинският практикуващ, който цени вътрешния процес на развитие повече от външните награди, обикновено развива най-добрите умения.

В днешния модерен свят на бързи комуникации, желанието за бърз успех и даже по-бързо възнаграждение, таекуондо е начин за преоткриване на търпението, искреността и красотата на тялото и ума, основаващи се на векове азиатска мисъл и практика. Таекуондо е път за модерния човек да се завърне към състояние на хармония между тяло, съзнание и дух.

Таекуондо за деца и възрастни

Таекуондо е за хора от всички възрасти и не, не е късно да започнете още днес! Много хората смятат, че бойните изкуства са само за състезатели. Това е вярно, доколкото се състезавате сами със себе си. Защото това е най-важното състезание. Системата в таекуондо предоставя ясни и достижими цели, които всеки човек, без значение от неговата възраст, може да постигне.  Пътят, който ще извървите във вашето пътешествие в света на таекуондо, ще ви помогне да опознаете и доразвиете себе си.
DSC_4083

Участието в тренировките е напълно безплатно, без предварителна регистрация и е подходящо за деца и възрастни. Молим всички желаещи да се включат да дойдат в удобни спортни дрехи и със спортни обувки, за да могат максимално да се насладят на тренировката. Очакваме ви!

Повече информация за "Таекуондо Фитнес":

Таекуондо Фитнес се ръководи от Димитър Аврамов – доктор по спортна наука, бивш преподавател по таекуондо в НСА “Васил Левски”, двукратен шампион на България и национален състезател. След приключване на дългогодишната си състезателна кариера, г-н Аврамов се концентрира върху създаването на клуб, в който едни от най-добрите специалисти в страната се грижат за подготовката на състезатели и трениращи. Набирането на висококвалифициран екип, осигуряването на собствена целодневна база, отдадеността както на треньори, така и на трениращи са едни от най-важните предпоставки, осигурили успеха на клуба.

Последно от Decathlon

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...