Туристическата аптечка за първа помощ – всичко  необходимо за безопасни планински преходи

21 декември 2016 г.

За да извлечете максимума от вашата разходка в планината, ви припомняме кои са задължителните медикаменти и средства за оказване на първа помощ, които трябва да носите със себе си в туристическата ви аптечката, както и препоръчителните ваксини, които трябва да си направите. В допълнение ви предлагаме нашите съвети за справяне с някои дребни неудобства.

2016-12-27184377863_a144a32ace_z.jpg

Подготвяне на аптечката за първа помощ

Аптечката за първа помощ трябва да бъде задължителна част от съдържанието на вашата раница и ключов елемент при всеки преход, независимо от продължителността му. Не само че трябва да имате такава аптечка, но трябва да сте сигурни, че съдържанието й е пълно и подходящо за целите на прехода. Ето няколко задължителни  компонента, които да носите със себе си при преходи с продължителност между един и два дни.

За порязвания и рани: на първо място трябва да промиете нараненото място с много вода (бутилка за вода), по възможност и със сапун. Дезинфектантите действат само на почистени рани. След това трябва да защитите кожата, като използвате стерилни лепенки, превръзки или бинт. Задължтелно трябва да имате марли, лепенки и малка ножица. Парацетамолът е добро средство за справяне с болка и висока температура. Носете също лекарства против разстройство, гадене и повръщане. Това са три състояния, които могат да нарушат комфорта ви по време на преход. Ако попаднете в по-сериозна ситуация, в която не сте сигурни какво да направите, обадете се на телефона за спешни случаи 112 и потърсете помощ.

Списък с други необходими неща, които се препоръчва да носите с вас:

  • напълно зареден мобилен телефон;
  • зърнени и енергийни блокчета;
  • слънцезащитен крем;
  • носни кърпички;
  • безопасни игли;
  • пинсета;
  • нож;
  • спасително одеяло;
  • челник;
  • свирка;
  • свещ;
  • запалка;
  • компас;
  • въже.
Всичко това трябва да се съхранява в малка непромокаема найлонова торба.

Няколко ваксини за хора, които спортуват на открито:

Без значение дали спортувате на открито или не, трябва да се ваксинирате и да подновявате ваксините си редовно, особено тази за тетанус. Имайте предвид, че можете да се заразите с тетанус при замърсяване на открити рани или убождане със замърсени остри предмети – често срещани инциденти по време на преход.

Напомняме ви, че реимунизацията за полиомиелит се прави на 25-годишна възраст, на 45-годишна възраст, а след 65-годишна възраст на всеки 10 години. Ако пътувате в чужбина, проверете специфичните здравни изисквания за съответната държава.

10209699194_62626b2750_z

Дребни неудобства, които могат да нарушат комфорта ви по време на преход

Планината е дом на големи и малки животни. Дори и да са съвсем миниатюрни, насекомите могат да бъдат голям проблем, за който трябва да сте подготвени.

В пика на сезона пчелите и осите ще бъдат привлечени от вашата храна. Имайте предвид това всеки път, когато се храните. Ако все пак бъдете ужилени, веднага трябва да извадите жилото, като внимавате да не го смачкате, тъй като така може да инжектирате повече отрова в тялото ви. След като махнете жилото, промийте мястото и нанесете обезболяващ крем. Същото можете да направите и при алергии и кожни раздразнения, причинени от растения.

Комарите се появяват надвечер и са най-често срещани в хълмисти, планински и субалпийски надморски височини (приблизително от 600 до 2200 м). За да се предпазите от ухапвания, носете със себе си репелент. През нощта не забравяйте да затворите комарника на вашата палатка.

Конски мухи: можете да срещнете тези хапещи насекоми в близост до планински пасища и реки. Ако бъдете ухапани, веднага дезинфекцирайте мястото (без да го натискате), след това нанесете противовъзпалителен крем, който ще облекчи болката.

Кърлежи: в някои райони тези насекоми са преносители на лаймска болест. Обитават места с високи треви и папрат. За да се предпазите, носете дълги панталони в светъл цвят. Това ще ви позволи моментално да забележите кърлежа, ако ви е полазил. При ухапване остранете веднага кърлежа (особено впитата му под кожата част) с помощта на пинсета. Ако вдигнете температура, се консултирайте задължително с лекар.

Последно от Decathlon

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...