Вземи и посади дръвче с помощта на Decathlon

Вземи и посади дръвче с помощта на Decathlon
22/04/2021 Krista Eneva

30.04., петък, от 12:00 ч., Декатлон Витоша, Подуяне и Варна

Нашата мисия в Decathlon e да правим спорта достъпен за най-много хора по устойчив за природата начин. Ето защо не спираме да търсим нови методи, с които да намалим драстично генерираните вредни емисии при производството на продуктите ни. И всичко това, за да опазим нашия общ дом и спортен терен – Земята.

В процеса на търсене на съмишленици в нашата зелена кауза решихме да зарадваме своите лоялни потребители, като им подарим фиданка (червен дъб), която те да засадят и отгледат. 

Първите стъпки в тази наша инициатива ще започнат от София и Варна на 30.04.2021 г., петък от 12:00 ч. пред физическите ни магазини – Декатлон Витоша, Подуяне и ВарнаБроят на фиданките е ограничен и раздаването им ще продължи до тяхното изчерпване.  

Всеки желаещ да получи дръвче следва да посети желания от него физически обект в София и Варна в посочения час,  да представи своята карта Декатлон (в случай, че все още не разполага с такава, може бързо и лесно да си създаде на място) и чрез подпис да даде съгласието си, че фиданката няма да бъде засадена на общинска площ.

Споделяме и основните стъпки, които ще превърнат засаждането в лесна задача:

  1. Избери подходящо място за засаждане. В градска среда е необходимо разрешително от съответната община.
  2. Важно е да спазваш правилото за 3-4 метра отстояние от сгради, огради или други растения.
  3. Засади фиданката възможно най-скоро, защото сега е най-подходящият период за това. (В случай, че са ти нужни 1-2 дни до засаждането, можеш да съхраниш дръвчето, като разтвориш опаковката и заринеш корените му с пръст и го поставиш в легнало положение под сянка и на влажно).
  4. Изкопай дълбока дупка, в която да се побере кореновата система на дръвчето, като предвидиш и допълнителни 5-7 см.  
  • Увери се, че корените са влажни до момента на засаждане
  • Когато поставяш дървото в изкопаната дупка, се увери, че корените са прави и не са смачкани
  • При заравянето почвата леко се притъпква, за да не се скъсат корените
  • След засаждане полей обилно с вода (поне 5-8 литра)
  • Постави колче, за да помогнеш за правилното израстване на дървото и да го предпазиш от вятър и други опасности
  • Покрий повърхността около стъблото с трева, стърготини или слама, за да предпазиш дървото от плевели, влага, измръзване и други неблагоприятни условия. 

Нашият екип няма търпение да проследи историята зад всеки един червен дъб и ще се радваме да ни я споделиш, като ни тагнеш в Instagram (@decathlonbg). Така ще ни помогнеш да разпространим нашата зелена кауза да опазим Земята – общия ни спортен терен.

Малко повече информация за червения дъб:

Височината на червения дъб рядко надвишава 20 метра. Често се използва за производство на мебели и изграждане на екологично чисти къщи. Затова залесяването му е един добър жест към всички останали дървета, послужили на хората да живеят по-качествен живот. В градовете тези дървета добре филтрират мръсния въздух и предпазват града от шум. Те могат да бъдат засадени дори на места, където има силно замърсяване заради градския транспорт.