Ултрамаратони = Ултратрудност

Ултрамаратони = Ултратрудност
09/06/2017 DecathlonBG

PE13 Trail 9 --- Expires on 21-12-2017

Едва ли има някой, който е бягал поне 1 път през живота си маратон (42 км) и би казал, че това е лесно, а да не говорим за ултрамаратон ( всичко над 42 км). Оказва се обаче, че има някои ултрамаратони, които са по-трудно от други. Затова ще ви запознаем с 5 от най-тежките ултрамаратони в света и ще ви разкрием с какво те са по-различни и защо преминаването им е по-трудно.

  • Maraton des Sables – това е един от най-дългите ултрамаратони, с дължина от 251 км, преминаващ през пустинята Сахара, в южната част на Мароко. Състезанието се провежда от 1986 г. и от старта му до момента се е превърнало в един от най-трудните ултрамаратони. Дистанцията се изминава за 6 дни, като всеки ден е отделен етап с отделен победител. Участниците сами трябва да се погрижат за своята храна, вода и необходими дрехи. Този ултрамаратон е толкова труден и заради големите температурни амплитуди, като през последните три години са загинали 3-ма маратонци. Със своите над 1000 състезатели всяка година този ултрамаратон е толкова популярен, че понякога участието става две години след записване.
  • Jungle Ultra – маратон провеждащ се в джунглата на Перу, чиято дистанция от 230 км се изминава предимно надолу, с денивелация от 3 200м. Участниците носят със себе си хамак, спален чувал, храна и задължително вода. Трасето на маратона има 70 тропически реки и потоци, 250 вида дървета, 15 000 вида растения, змии, насекоми и ягуари._Q0R7742[8343230CC]TCI_SCENE_001 --- Expires on 16-11-2018
  • Hardrock Endurance Run – това е най-известният ултрамаратон в САЩ, провеждащ се в южната част на Колорадо. Състезателите стартират в Silvertno, преминават през Telluride, Ouray, Shervam и финишират отново в Silvertno. Трасето е с обща денивелация от 2 000 м, преминавайки през пътища и черни пътеки. Заедно с голямата денивелация и трудните пътища този ултрамаратон посреща своите участници с големи изменения в климата, включвайки гръмотевични бури, силни ветрове и минусови температури.
  • Badwater Ultramarathon – провеждащ се още от 1987 г. трасето на ултрамаратона минава през Долината на Смъртта (едно от най-горещите места в света). Наименованието му идва от падината Бадуотър, където е стартът му, финалът е на връх Уитни. Към състезателите в този ултрамаратон има изисквания за опит от участие на 2 бягания по 100 км, или 1 бягане от 200 км. Освен ужасяващо горещите температури, маратонците са затруднени от голямата 3 962-метрова денивилация.
  • Spartathlon – 245 километров ултрамаратон, провеждан ежегодно от 1983 г. между градовете Атина и Спарта. Състезанието се workпровежда в последния петък на септември, като стартът е пред Акропола, а финалът пред паметника на цар Леонид. Маратонците имат 36 часа да изминат дистанцията, коята има 75 контролни пункта, като всеки от тях има контролно време. Условията за участие са завършен ултрамаратон от 100 км за време под 10.30 часа или завършен ултрамаратон от 200 км. В това състезание имаме и българско участие. През 1992 г. Руско Кадиев е победител, а Емил Апостолов има 5 завършени Спартатлона.