Йога – ние сме това, което мислим

3 септември 2014 г.

Началото на месец септември е и начало на завръщането от отпуски и стартирането с всички задължения отново – работа, училище, лекции. Замислихме се какво събитие да организираме, което да подпомогне по-лесното преминаване през процеса „обратно към задълженията” и се спряхме на йога. На 6.9. (събота) от 17:00 ч. в Декатлон Подуяне и на 7.9. (неделя) в Декатлон Витоша от 11:30 ч. Людмил Коларов от йога клуб "Кайлаш" ще проведе безплатен урок по йога за всички възрасти. Забравете за момент колко сте заети и елате да се включите заедно с децата – гарантираме ви, че ще се почувствате като нови! Ето и малко повече информация за йога:

Петте опорни точки на йога

Йога е система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума. Йога има пет опорни точки, в чието съчетаване се крие невероятното въздействие на йога върху тялото и ума:
  • Правилни упражнения (асани) - тялото ни е предназначено да се движи и да се упражнява. Ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите с времето се появяват болести и дискомфорт.
2013-09-27_DW_12-018

Подходящите упражнения трябва да са приятни, за този, който ги изпълнява и в същото време полезни за тялото, ума и духа.

  • Правилно дишане (пранаяма) - йога ни учи как да използваме максимално дробовете си и да контролираме дишането. Правилното дишане трябва да е дълбоко, бавно и ритмично. Това подобрява жизнеността и прочиства ума.

  • Правилна релаксация - чрез пълно отпускане на мускулите се подмладява нервната система и се постига вътрешен мир.

  • Правилна диета - храната, която ядем повлиява ума ни. Йога препоръчва вегетарианска храна.

  • Позитивно мислене и медитация – според йога, ние сме това, което мислим. Позитивното и творческо мислене помага за постигане на отлично здраве и спокоен ум
  • Във форма и хармония с йога

    Йогийските асани /пози/ имат дълбоко физиологическо въздействие и значителен формиращ ефект както върху мускулите, така и върху структурата на вътрешните органи. Характерното за тях е, че функционалното натоварване на мускулатурата се постига без недостиг на кислород и без загуба на енергия. Както показват изследванията, чрез йогийските асани се усилва дейността на сърцето и дихателния апарат. Такъв вид функционално натоварване на мускулите, на техните проприорецептори, а чрез тях на вегетативната нервна система, на сърцето, кръвообращението и дихателния апарат не съществува при никоя друга система.

    Йога е тук и сега

    photos yoga pilates SS13

    Независимо от възраст, пол, физическо състояние - чрез йога може да се извлече незабавна полза за всеки човек. В йога заниманията комбинират множество елементи на физическите движения, свързани с осъзнато дишане, които могат лесно да бъдат нагодени към отделния индивид и степента му на подготвеност. За йога не ви е нужно някакво специално оборудване, нито пък трябва да сте в изключително добра физическа форма. Ще я овладявате със свой собствен темп, ще правите само онези упражнения, които ви карат да се чувствате добре, до усещане на приятност. Има ли нещо по-хубаво? Можете да правите малко или много упражнения, както ви харесва. Започнете и ще видите как интересът ви нараства.

    yoga

    За Йога клуб „Кайлаш”:
    Йога класовете в Кайлаш включват интересни и разнообразни движения, пози, дихателни упражнения, техники за медитация и релаксация, подобряващи концентрацията на ума и здравето на тялото. Всеки процес е добре обяснен и демонстриран по време на урока. Хора от всички възрасти са добре дошли, независимо дали са начинаещи или опитни в приятната атмосфера на зала Кайлаш. Людмил Коларов, който ще води и урока в Декатлон, е професионален спортист и майстор на спорта - дипломиран преподавател по йога от НСА през 1996г. Като преподавател по йога има опит с по–силови практики за работа върху проблемните зони и засилване на мускулатурата.

    Последно от Decathlon

    Публикувано на 29 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 29 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 29 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Подобни статии

    Публикувано на 29 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 29 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 29 февруари 2024

    Loading...

    Loading...