Започни нов спорт – бокс

5 май 2017 г.
header

Не гледате бокс редовно, но са ви интересни големите сблъсъци в този спорт ? Ако е така, вероятно не сте сигурни каква е разликата между нокдаун, нокаут и технически нокаут. В следващите редове ще ви запознаем с кратките правила на бокса и многобройните ползи от този спорт.

 1.Кратки правила на бокса

Боксът е двубой между двама души, които задължително носят подплатени ръкавици и са в една теглова категория. Един боксов мач се състои от различен брой рундове в зависимост от вида на състезанието – например на Олимпийските игри са от 3 рунда, докато в най-популярната професионална тежка категория мачовете се състоят от 12 рунда по 3 минути. Между всеки рунд има почивка от 1 минута, при която състезателите се оттеглят в ъглите си, за да получат съвети и грижи от екипа и треньора си.

Има няколко начина, чрез които мачът може да бъде спечелен:

  • Победа по точки – след изиграване на всички рундове от срещата съдиите вземат решение за крайния резултат. Боксьорът с по-висок актив от точки е победител.

  • Боксьор може да победи и преди края на мача с нокаут. При нокаут един от противниците е повален на земята и не успява да се изправи на крака преди съдията да се отброил до 10.

  • Технически нокаут – при невъзможност на единия противниците да продължи двубоя съдията обявява за победител другия боксьор. Причината може да е травма или невъзможност да се защитава добре.

2. Защо да започнем да тренираме бокс?

  1. Подобряване на общата физическа подготовка - за разлика от повечето спортове, които развиват изолирани мускули, боксът развива почти всички мускулни групи. Като държите гарда си постоянно вдигнат, нанасяте  и избягвате удари, ще натоварите почти цялото си тяло.
article_1


  • Самозащита – поддържането на добра физическа форма не е единствената полза от бокса. Редовните тренировки ще ви научат да се защивате, а при евентуална среща с агресор ще бъдете по-уверени, по-концентрирани и няма да се поддадете на паниката.

  • Подобряване на самочувстието – не само добрата физическа форма ще ви накра да се чувствате добре, но и начинът, по който боксът ще ви помогне да се каонцентрирате, да се адаптирате към различни ситуации и да се изправите срещу страха си.

  • Подобряване на психическото здраве – докато все още сте начинаещи трудно ще запазите самообладание, ако някой тръгне срещу вас и иска да ви нарани. Най-вероятно първата мисъл би била да се обърнете и да избягате, но колкото повече тренирате, толкова по-добре ще реагира вашия мозък при евентуална атака.  Ще подобрите реакцията си при екстремни ситуации и ще разсъждавате по трезво под напрежение.
  • Последно от Decathlon

    Публикувано на 18 март 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 18 март 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 18 март 2024

    Loading...

    Loading...

    Подобни статии

    Публикувано на 18 март 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 18 март 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 18 март 2024

    Loading...

    Loading...