Започни нов спорт: кънки на лед

2 декември 2016 г.

В рубриката ни „Открий нов спорт” ще ви запознаваме с нови спортове - популярни и не толкова. Ще ви разкажем тяхната история, какви ползи може да извлечете от спорта. Тази седмица ще ви запознаем със спорт, актуален предвид застудяването на времето, и набиращ все по-голяма популярност в България -  кънките на лед.

untitled-3
Как са възникнали?

Археологически доказателства показват, че в Скандинавия и другите северни европейски страни са използвали кънки за лед от преди 3000 години. В началото те са били изработвани от кости на животни, като дължината им съответствала на размера на крака на използващия ги. През ХІІІ и ХІV век се въвеждат дървени кънки с метални остриета, а от ХV до ХVІІІ век, кънките се произвеждат от същите материали, но вече са по-леки и с по-дълги за по-лесно балансиране. Съвременните кънки са произведени с изключителна прецизност и включват различни видове шипове на върха на острието, които дават възможност на практикуващите  да достигат до нови висоти при скоковете и завъртанията.

Защо да се качим на кънки ?

Пързалянето с кънки е чудесна възможност да поддържаме форма през студените месеци на годината. Освен удоволствие, кънките носят и редица ползи за нашето здраве – физическо и психическо.  Ето някои от тях:

  1. Равновесие – кънките на лед подобряват баланса. Движението по хлъзгавата повърхност бързо ви учи да останете на крака във всяка една ситуация.
  2. Гъвкавост – ако ставите пукат при всяко ставане от леглото сутрин, кънките на лед са вашето решение. Посредством бързо движение на краката и равномерно напрежение в коленете вашите стави ще получат чудесна тренировка и ще придобият повече гъвкавост за нула време.
  3. Изграждане на мускулите на краката - изисквайки движение предимно в долната част на тялото, кънките на лед са чудесно упражнение за вашите крака.
  4. Кардио тренировка – всички знаем, че аеробните упражнения са важен аспект на сърдечно-съдовото здраве. Най-добрата част на пързалянето е, че получавате отлична кардио тренировка, докато се забавлявате!
article_1


  • Издръжливост – кънките на лед изискват енергия през удължен период от време, което ги превръща в чудесен метод за подобряване на издръжливостта. Колкото по-дълго се пързаляте, толкова повече ще подобрите издръжливостта си във всички активности, с които се занимвате.

  • Контролиране на теглото - студените месеци съдържат много предпоставки за повишаване на теглото – празнични трапези, по-малко възможности за физическо натоварване – ние не искаме това. Пързалянето е изключително ефективен метод за топене на мазнини – според изследвания между 300 и 650 калории на час в зависимост от интензивността.

  • Намаляване на стреса – многократно доказано е, че редовната физическа активност значително намалява последиците от ежедневния стрес. Ледената пързалка от своя страна е един от най-забавните начини да се раздвижите, особено ако сте със семейството си или с приятели. Бъдете сигурни, че ще забравите за натовареното ежедневие и стреса!
  • В заключение можем да кажем само едно – хайде на пързалката!

    Последно от Decathlon

    Публикувано на 28 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 28 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 28 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Подобни статии

    Публикувано на 28 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 28 февруари 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 28 февруари 2024

    Loading...

    Loading...