Започни нов спорт: Скандинавско ходене

13 октомври 2017 г.

 

2017-10-plv_ca_es_210x297_8382488_walking700-prist-Expires-on-23-01-2021-2.jpg

 КАКВО Е СКАНДИНАВСКОТО ХОДЕНЕ?

Сигурно сте чували за скандинавското ходене и искате да научите повече за този спорт, който набира все по-голяма  популярност? Виржил Ван-Рампелберг, треньор по скандинавско ходене от Френската федерация по лека атлетика, ще ни разкаже всичко за този динамичен и комплексен спорт.

КАКВО Е СКАНДИНАВСКО ХОДЕНЕ?

Скандинавското ходене е спорт, който се практикува на открито в свободното време. Но забележете,  това не е спорт, при който просто ходите  – необходими са специално разработени за целта щеки.

При този спорт щеките позволяват тялото да се придвижва по-бързо напред, като същевременно се натоварват всички мускули.  За разлика от техниката при прходите, щеките не се поставят вертикално пред тялото, а са ориентирани с  върха назад като при ски бягането.

Благодарение на тях придвижването е по-бързо, а стойката на спортиста по-атлетична.

Оливие Капели, двоен световен шампион по скандинавско ходене, ни дава определение за този спорт:

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНО СКАНДИНАВСКОТО ХОДЕНЕ?

Като спорт, трениращ издръжливостта, скандинавското ходене е отличен избор, за да влезете във форма и да я запазите. Той е подходящ както за жени, така и за мъже, както за спортисти, така и за тези, които водят уседнал начин на живот, но искат да се погрижат за здравето си и да започнат да спортуват.

Независимо от възрастта, физическата форма и здравословното състояние, всеки може да започне да практикува скандинавско ходене според собствените си цели и физически възможности. Най-важното е да разполагате с подходящата екипировка и да овладеете основните техники на скандинавското ходене.

2017-10-WEB_DSKMOBTAB_HOWTO_ZH_CN_2021_SPORT-WALKINGwhat-is-nordic-walking-02-Expires-on-04-08-2020.jpg

ОТКЪДЕ ПРОИЗЛИЗА СКАНДИНАВСКОТО ХОДЕНЕ?

От няколко десетилетия в Европа любителите на планинските спортове и особено на ски бягането практикуват нещо като скандинавско ходене. През летните месеци те продължават тренировките, като се придвижват с помощта на щеки.

Скандинавското ходене такова, каквото го познаваме днес, датира от края на 90те години. През 1994 г. Марко Кантанева,  финландски спортен инструктор, публикува метод за ходене с щеки, вдъхновен от ски бягането, като добавя серия упражнения, насочени към поддържането и подобряването на различните физически качества.

Последно от Decathlon

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 4 април 2024

Loading...

Loading...