Започни нов спорт: Скандинавско ходене

13 октомври 2017 г.

 

2017-10-plv_ca_es_210x297_8382488_walking700-prist-Expires-on-23-01-2021-2.jpg

 КАКВО Е СКАНДИНАВСКОТО ХОДЕНЕ?

Сигурно сте чували за скандинавското ходене и искате да научите повече за този спорт, който набира все по-голяма  популярност? Виржил Ван-Рампелберг, треньор по скандинавско ходене от Френската федерация по лека атлетика, ще ни разкаже всичко за този динамичен и комплексен спорт.

КАКВО Е СКАНДИНАВСКО ХОДЕНЕ?

Скандинавското ходене е спорт, който се практикува на открито в свободното време. Но забележете,  това не е спорт, при който просто ходите  – необходими са специално разработени за целта щеки.

При този спорт щеките позволяват тялото да се придвижва по-бързо напред, като същевременно се натоварват всички мускули.  За разлика от техниката при прходите, щеките не се поставят вертикално пред тялото, а са ориентирани с  върха назад като при ски бягането.

Благодарение на тях придвижването е по-бързо, а стойката на спортиста по-атлетична.

Оливие Капели, двоен световен шампион по скандинавско ходене, ни дава определение за този спорт:

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНО СКАНДИНАВСКОТО ХОДЕНЕ?

Като спорт, трениращ издръжливостта, скандинавското ходене е отличен избор, за да влезете във форма и да я запазите. Той е подходящ както за жени, така и за мъже, както за спортисти, така и за тези, които водят уседнал начин на живот, но искат да се погрижат за здравето си и да започнат да спортуват.

Независимо от възрастта, физическата форма и здравословното състояние, всеки може да започне да практикува скандинавско ходене според собствените си цели и физически възможности. Най-важното е да разполагате с подходящата екипировка и да овладеете основните техники на скандинавското ходене.

2017-10-WEB_DSKMOBTAB_HOWTO_ZH_CN_2021_SPORT-WALKINGwhat-is-nordic-walking-02-Expires-on-04-08-2020.jpg

ОТКЪДЕ ПРОИЗЛИЗА СКАНДИНАВСКОТО ХОДЕНЕ?

От няколко десетилетия в Европа любителите на планинските спортове и особено на ски бягането практикуват нещо като скандинавско ходене. През летните месеци те продължават тренировките, като се придвижват с помощта на щеки.

Скандинавското ходене такова, каквото го познаваме днес, датира от края на 90те години. През 1994 г. Марко Кантанева,  финландски спортен инструктор, публикува метод за ходене с щеки, вдъхновен от ски бягането, като добавя серия упражнения, насочени към поддържането и подобряването на различните физически качества.

Последно от Decathlon

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 25 март 2024

Loading...

Loading...