Започни нов спорт: скуош

14 декември 2016 г.

2016-12-squash-1.jpg

История

Скуошът е ракетна игра, която се практикува на корт с четири стени с малко гумено топче. Родината на скуоша е Англия, като спорта възниква в някои от най-престижните училища към средата на 19 век. В началото на 20 век играта става популярна по целия свят, създават се асоциации и се дефинират официални правила. Скуошът все още не е официален олимпийски спорт, но се очаква да влезе за първи път в програмата на Олимпийските игри в Токио през 2020 година.

Правила

Основните правила на скуоша  са сравнително прости. Играта се провежда на затворен корт, в който се изпозлват не само четири стени, но и пода. Целта е топчето да бъде изпратено към предната стена, като може да тупне само веднъж на пода. Рикошетите в останалите стени са неограничени.  Разиграването продължава докато някои допусне грешка (остави топчето да тупне два пъти на пода) или съдията отсъди препречване – състезателите са длъжни, след като отиграят топката, веднага да се дръпнат и да оставят максимално място за удар на съперника.

Ползи

  • Контролиране на теглото - Скуошът е един от най-динамичните спортове, които се практикуват. Натоварването едноврeменно и на долната, и на горната част от тялото позволява да се изгарят  около 800 калории на час. По този показател скуошът е на първо място в редица авторитетни класации, така че ако искате да се раздвижите след коледните трапези - това е вашият спорт.
13850469464_a7a3fe552b_q


  • Пъргавина – подскоци, рязко спиране, спринт, навеждане са само част от движенията, които тялото извършва при игра на скуош. Това развива у играча пъргавина и му дава възможност да спира, спринтира и променя рязко посоката на движение без усилие.

  • Координация – скуошът изисква много добра координация, тъй като тялото трябва мигновено да застане в подходяща позиция за посрещане на топчето. Синхронът между движението на очите, движението на ръката и бързото осмилсяне на това, което виждате  подбрява координацията и създава финес на движението.

  • Коцентрация - от самото начало на играта, очите ви са фиксирани в топчето . Постоянното му следене къде ще  се удари, как и накъде ще отскочи ви държи в постоянна ментална и визуална концентрация. В същото време периферното зрение е ангажирано с движението на опонента и несъзнателно следите за посоката му на движение, така че да го хванете неподготвен.

  • Експлозивна сила – както всеки ракетен спорт, нанасянето на удари без време за засилка, подобрява чувствително експлозивната сила.
  • В заключение можем единствено да ви препоръчаме да изпробвате и този спорт възможно най-скоро. Той се развива бързо в България, става все по-достъпен и се откриват все повече зали за игра. Не на последно място – играта на скуош изисква партньор и представлява чудесна възможност за общуване с лек състезателен привкус.

    Последно от Decathlon

    Публикувано на 2 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 2 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 2 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Подобни статии

    Публикувано на 2 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 2 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 2 април 2024

    Loading...

    Loading...