Защитете се от студа по време на зимни преходи

Защитете се от студа по време на зимни преходи
02/12/2018 DecathlonBG
планински преходи 640_426

планински трекинг

Първите снежинки ви карат да мечтаете за нови преходи и приключения в неотъпкания сняг. За да превърнете тези моменти в удоволствие, е важно да сте добре защитени. Ето нашите съвети, които ще ви насочат в избора на облекло, с което ще се чувствате топло и удобно.

По време на преходи преминавате последователно през няколко фази на интензивно физическо натоварване при изкачване и на по-слабо натоварване при слизане или почивка. Как да останете сухи и защитени от студа, за да се възползвате максимално от деня в планината?

Открийте метода на обличане с три слоя.

Първи слой –  дишащ

Често пренебрегван, качественият първи слой е много важен. Той запазва тялото сухо и отвежда влагата от изпотяването към другите слоеве.

Насочете се към материи, които изсъхват бързо (изработени от така наречените „хидрофобни“ нишки).

Втори слой – изолиращ

За да запазите тялото си топло, изберете втори слой, който ще ви изолира от студа. Идеални за тази цел са поларите, пуловерите и softshell якетата.

Трети слой – защитен

Накрая изберете трети слой, който ще ви защитава от външни въздействия. Преди всичко имаме предвид климатични въздействия като вятър, дъжд и сняг, но също така и въздействия от околната среда, ако предпочитате труднопроходими терени (бодливи храсти, паднали дървета и др.)

…………………………………………………………………………………

Благодарение на напредъка на технологиите на материалите, някои дрехи могат да изпълняват повече функции – например якетата 3 в 1, които предлагат едновременно втори и трети слой, или високотехнологичните блузи, които са едновременно дишащи и изолират от студа. Така дрехата, която обличате като втори слой през зимата, може да ви послужи за първи и втори слой през лятото… Това ви позволява да изберете облекло, което не само ще ви осигури топлина, но ще бъде леко и компактно.

Не забравяйте да се погрижите и за краката си с панталон (със свалящи се крачоли за лятото, непромокаем за зимата) и с топли и дишащи чорапи. За много студените дни и ако сте по-зиморничави, не забравяйте ръкавиците и шапката.

Знаете ли че…

За да не измръзват ръцете и краката ви, носете шапка! Това е така, защото при кръвоснабдяването мозъкът е с предимство. Ако е на топло, ще му трябва по-малко енергия, което ще позволи останалите части на тялото, и по-специално крайниците, да бъдат добре кръвоснабдени.

Вече сте готови с екипировката, пожелаваме ви вълнуващи преходи!