5 причини защо трябва да пиеш хранителни добавки

21 февруари 2022 г.

В днешно време има прекалено много налична информация за това какво трябва да пием и какво не. Лекари и диетолози препоръчват различни витамини, минерали, антиоксиданти и др., които трябва да приемаме всеки ден, за да сме здрави. Дали обаче това е вярно и можем ли да се доверим на прочетеното в интернет пространството?

Днес съм приготвил за теб 5 научно доказани причини, поради които трябва да пиеш хранителни добавки.

Хранителни добавки за въстановяване

Surovatuchen protein ot Decathlon

Ако се занимаваш със спорт, без значение дали си любител или професионалист, възстановяването е ключов фактор за твоите резултати. Хранителните добавки помагат за по-доброто възстановяване, като осигуряват на организма ключови вещества по възможно най-бързият начин.

Протеинът на прах, например е отличен продукт за по-бързо възстановяване. Той се усвоява бързо от организма и му доставя основното градивно вещество за възстановяване на мускулите. 

Въглехидратните напитки ти доставят бързи захари, които помагат за по-ефективното запълване на мускулите и черният дроб с гликоген. Това е основният източник на енергия за тялото ти, който се изразходва при продължително физическо натоварване. 

Ако си решил да участваш в маратон, е задължително да си набавиш храна и вода. По-трудните маратони изискват да не се спира в продължение на часове. В такива случаи се нуждаеш от продукти, които да ти помогнат да издържиш маратона. 

Протеиновите барове и възстановяващи напитки, които ще откриеш в Decathlon, са отличен избор за подобно начинание!

Какви вещества ти трябват, когато си на диета

Набавяне на важни вещества, когато си на диета за отслабване

В случай, че искаш да отслабваш и трябва да се храниш в калориен дефицит за продължително време, има вероятност да страдаш

 от недостиг на някои хранителни вещества. Препоръчително е да се приемат витамини, Омега-3 мастни киселини и други

хранителни добавки за оптимално здраве.

Отслабването е процес при който изгаряме повече калории, отколкото приемаме. Това понякога може д

а доведе до ограничаване на някои храни или окончателното им премахване от дневното ти меню.

При повечето диети е необходимо да се изключи даден нутриент от менюто, за да има ефект тази диета. Това може да доведе  до здравословни проблеми в дългосрочен план. Точно в такива моменти е важно да се приемат хранителни добавки, за да се намали рискът от здравословни проблеми.

В случай, че искаш да отслабнеш, можеш да разбереш как да си изчислиш калорийният прием ТУК.

2021-12-Untitled-design-5-240x426.png

Ако приемаш лекарства, които намаляват концентрацията на някои вещества в организма ти

Ако си приемал антибиотици, лекарите обикновено предписват и пробиотици с тях. Това е така, защото антибиотиците оказват 

негативно влияние върху стомашно-чревната флора на организма ти.

Също така и лекарствата срещу завишен холестерол могат да понижат нивото на коензим Q10 в кръвта ни. Работата му е да снабдява клетките с енергия, подпомага действието на други ензими и също така е антиоксидант.

 

При забързан начин на живот протеинът на прах идва на помощ

При забързан начин на живот

В днешно време всички водим забързан начин на живот. Нямаме време да се храним пълноценно, да си приготвяме сами яденето и рядко си носим домашна храна на работа. Това си има своите недостатъци, като консумиране на една и съща храна или редовни посещения на бързо хранене. 

Бързото хранене е вкусно, но в повечето случаи е лишено от разнообразие на хранителни вещества. Освен, че е доста калорично, то често е лишено от пресни плодове и зеленчуци. 

Когато не се храниш достатъчно разнообразно, лишаваш организма си от важни за него витамини, минерали и други вещества. Тук отново идват на помощ хранителните добавки. Ежедневното набавяне на витамини и минерали, антиоксиданти е съществено важно за доброто здраве, когато не успяваш да си ги набавиш от храната.

Протеинът на прах е друг добър начин да си набавиш протеин, когато си в движение и нямаш време да хапнеш нормално. Той се разтваря във вода или мляко и в комбинация с банан или друг плод може да те засити до следващото хранене.

Суроватъчен протеин

Храната, която консумираш днес, е с по-ниско съдържание на витамини и минерали

През 2013 година „New York Times” казаха, че ГМО-то е просто „размножаване на нутриентите от храната“. На пръв поглед това изглежда безобидно, но колкото повече се опитваме да променим естествения начин, по който плодовете растат, например се намаля техния хранителен състав.

Разучават се различни генни манипулации, с които се цели плодовете и зеленчуци да издържат повече време, преди да се развалят. Също така се цели те да бъдат по-пикантно изглеждащи на външен вид и да растат по-бързо. Тези промени, обаче влияят на състава им.

Поради тези генни модификации днес е много трудно да си набавим натурални храни, а ако продават такива в магазините, то те са доста по-скъпи. За това и става още по-трудно да си подсигурим всички нужни за оптимално здраве количества витамини, минерали и вещества. В Decathlon имаме специална селекция на протеин, хранителни добавки и енергийни напитки, които ще ти помогнат, независимо от тренировъчната ти програма и начин на живот.

Велислав Стойков е сертифициран личен фитнес треньор с над 10-годишен опит. Част е от Декатлон Бургас и отговаря за екип фитнес. В свободното си време обича да спортува и да пише статии за спорт, здравословно хранене и активен начин на живот.
Фейсбук страница на Велислав

Последно от Decathlon

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...