Защо конната езда е полезна за вашето здраве?

23 февруари 2017 г.
2017-02-header.jpg

Едва ли някога сте се съмнявали, че ездата е полезна за вашето здраве. Освен че се практикува  на открито, този спорт има съвсем реални ползи за вашето тяло. Научете какви в следващите редове.

  • Баланс

Добрата стойка при езда е изключително важна. Не можете просто да седите на седлото, трябва сте стабилни и тялото ви да реагира правилно на движението на коня -  добрият баланс е ключът за това. Конната езда пордобрява неврологочните функции и е основна причина ездата да се използва при рехабилитация на психомотрни увреждания.
  • Силни и здрави

Конната езда е комплексен спорт и натоварва мускулите на цялото тяло – рамене, ръце, корем, гръб и бедра. Ездата поддържа мускулите силни и тонизирани. Освен това при нея мускулите по-скоро се разтягат, което не позволява трупане на маса и ги поддържа гъвкави.
  • По-добро дишане

В допълнение към свежия въздух на открито, ездата подобрява дишането. Като регулира нервната система и кръвообращението, ездата захранва с кислород мускулите, за да могат да функционират правилно. Правилното дишане помага да се отпуснете и да контролирате емоциите си. Освен това спокойното и ритмично дишане на ездача успокоява коня.
  • Край на болката в гърба

Може би сте чували хиляди пъти, че „ездата е вредна за вашия гръб”. Всъщност конната езда е чудесен начин
photo-conseil-2

за укрепване на мускулите на гърба. Докато се учите да се държите изправени изправени на седлото, ще развиете баланса си и ще укрепите мускулите на кръста и гърба. Някои лекари твърдят, че ездата е „най-добрата тренировка за вашия гръб”. Тя също подобрява стойката.

  • Подобряване на двигателната координация

Колко по-напреднал ездач сте, толкова по-важна е коордианцията. Трябва да контролирате тялото си и да сте изключително прецизни в движенията си. Конете са много чувствителни животни и усещат най-малкото движение, затова е важно да владеете тялото си и всяко ваше движение да е точно.
  • Отлична издържливост

Тъй като ездачът трябва да държи коня под контрол през цялото време, независимо от темпото и препятствията, развива изключителна дихателна и мускулна издържливост.
  • Желязна психика

В допълнение към всички предимства за физиката, ездата е добра и за ума. Този спорт  изисква висока концентрация и дисциплина. Освен това контактът с коня знчително намалява нивата на стрес.

Последно от Decathlon

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 29 февруари 2024

Loading...

Loading...