Защо конната езда е полезна за вашето здраве?

Защо конната езда е полезна за вашето здраве?
23/02/2017 DecathlonBG

header

Едва ли някога сте се съмнявали, че ездата е полезна за вашето здраве. Освен че се практикува  на открито, този спорт има съвсем реални ползи за вашето тяло. Научете какви в следващите редове.

 

  • Баланс

Добрата стойка при езда е изключително важна. Не можете просто да седите на седлото, трябва сте стабилни и тялото ви да реагира правилно на движението на коня –  добрият баланс е ключът за това. Конната езда пордобрява неврологочните функции и е основна причина ездата да се използва при рехабилитация на психомотрни увреждания.

  • Силни и здрави

Конната езда е комплексен спорт и натоварва мускулите на цялото тяло – рамене, ръце, корем, гръб и бедра. Ездата поддържа мускулите силни и тонизирани. Освен това при нея мускулите по-скоро се разтягат, което не позволява трупане на маса и ги поддържа гъвкави.

  • По-добро дишане

В допълнение към свежия въздух на открито, ездата подобрява дишането. Като регулира нервната система и кръвообращението, ездата захранва с кислород мускулите, за да могат да функционират правилно. Правилното дишане помага да се отпуснете и да контролирате емоциите си. Освен това спокойното и ритмично дишане на ездача успокоява коня.

  • Край на болката в гърба

Може би сте чували хиляди пъти, че „ездата е вредна за вашия гръб”. Всъщност конната езда е чудесен начин photo-conseil-2за укрепване на мускулите на гърба. Докато се учите да се държите изправени изправени на седлото, ще развиете баланса си и ще укрепите мускулите на кръста и гърба. Някои лекари твърдят, че ездата е „най-добрата тренировка за вашия гръб”. Тя също подобрява стойката.

  • Подобряване на двигателната координация

Колко по-напреднал ездач сте, толкова по-важна е коордианцията. Трябва да контролирате тялото си и да сте изключително прецизни в движенията си. Конете са много чувствителни животни и усещат най-малкото движение, затова е важно да владеете тялото си и всяко ваше движение да е точно.

  • Отлична издържливост

Тъй като ездачът трябва да държи коня под контрол през цялото време, независимо от темпото и препятствията, развива изключителна дихателна и мускулна издържливост.

  • Желязна психика

В допълнение към всички предимства за физиката, ездата е добра и за ума. Този спорт  изисква висока концентрация и дисциплина. Освен това контактът с коня знчително намалява нивата на стрес.