7 причини да започнете да играете тенис на корт

11 май 2016 г.

Представяме ви 7 причини, които ще ви убедят, че тенисът е идеалният спорт както за физическото, така и за психическото здраве.

G78Q1754

1. Тенисът подобрява координацията

Тялото ви укрепва, докато играете тенис. Развива се опорно-двигателният апарат (мускули и стави). Тенисът представлява вид анаеробна активност. Биомеханиката на тялото предполага значително натоварване на мускулите и ставите. Когато натоварвате и двете едновременно, подобрявате вашата координация, ловкост, скорост и гъвкавост.

Изисква се много добра координация, за да се придвижвате по корта, да удряте топката и едновременно да следите движението й.

2. Полезен е за сърцето

Тенисът е спорт, който развива вашата издръжливост - постоянно ускорявате, спирате, ускорявате отново. Анаеробните възможности на тялото се подлагат непрекъснато на проверка. Как се отразява всичко това на вашето тяло?

Анаеробната активност ангажира сърдечносъдовата система (сърце и дробове) и тенисът е добър начин да подобрите дейността й. Ако играете тенис повече от 2 пъти седмично, ще намалите риска от сърдечносъдови заболявания с 50%, тъй като кръвното налягане се понижава и отлаганията по стените на  кръвоносните съдове ще бъдат намалени почти до нула.

Подобрява се показателят V'O2max (максимален прием на кислород). В действителност интензивността при тениса значително повишава V'O2max*. При тенисистите той е 50-55 мл/мин/кг, докато при неактивни физически възрастни е 40-42 мл/мин/кг.

Глътка чист въздух за вашето тяло!

*Максимално количество кислород, който човек може да приеме за единица време при динамично натоварване (бягане).

3. Подобрява концентрацията и интелекта

Спорт = физика? Лесно е да се направи такова заключение. По принцип спортът ангажира главно нашата физика, но някои спортове същевременно развиват интелекта и концентрацията. Тенисът е един от тях.
[8351457,8325143]TCI_SCENE_G78Q0494

Следенето на топката в рамките на един час изисква концентрация през цялото време. Мозъкът възприема всяко нейно движение и трябва непрекъснато да анализира нови ситуации и нови траектории. Освен това трябва да намери правилното решение (стратегия), за да победите противника си. Това непрекъснато анализиране изгражда здрави връзки между невроните, които спомагат за тонизиране и подобряване на работата на мозъка.

4. Спомага за изгаряне на калории

Както много други спортове, тенисът стимулира изгарянето на калории. Между 420 и 600 за един час игра, в зависимост от вашата физика. С колкото по-голямо лично тегло е играчът, толкова повече калории изгаря (420 ккал/ч <55 кг, 620 ккал/ч >85 кг). Същото количество калории се изгарят средно при един час плуване, колоездене или бягане с умерено темпо.

5. Тенисът укрепва умствената и психическа стабилност

[8325024,8325453,8297318]_TCI_SCENE_FN4A2653

Умствената и психическа стабилност и издръжливост са важни за всеки спорт, но най-вече за тениса. За това има причина. Тенисът, както и другите спортове с директен противник, успяват да изградят характер и психическа стабилност. Постоянното състезаване с противника, справянето с различни емоционални състояния, като скриване на неувереността и преодоляване на трудните моменти, укрепват ума и психиката, което спомага за изграждането на здрав характер.

Тенисът изисква бързи реакции и обмислени действия. Връзката между двете трябва да е много силна и тенисът спомага за изграждането и укрепването ѝ. Не може да разчитате само на едното или другото.

Вследствие на това се намалява нивото на стрес и вероятността от депресивни състояния, сочат проучвания. Освен това се повишава самочувствието.

6. Тенисът развива търпението

Единадесет часа – толкова е продължил най-дългият тенис мач в историята. Но преди да стигнете тази фаза, трябва да работите върху търпението си. Тенисът е идеален начин за това. Печеленето на точка може да продължи дълго, мачът може да се проточи, така че не трябва да се бърза. Припряността няма да помогне и трябва да разберете, че за всичко си има време и място. Удар, направен на правилното място и в правилното време, е най-голямото предизвикателство в тениса. Колкото повече играете, толкова по-лесно разбирате кога е правилното време.

Търпението е изкуство, каквото е и тенисът.

7. Снабдяване на мозъка с кислород

Няма нужда да катерите 2000 м височина, за да снабдите с кислород тялото и ума си. Тенисът ще направи това. Изпълняването на силни удари и бързото бягане са чудесен начин да се освободите от стреса след тежък работен ден. Освен това аеробното натоварване ще развие дробовете ви и ще ви помогне да дишате по-добре и да тренирате още по-интензивно.

Вече имате седем причини да започнете да играете тенис.

Последно от Decathlon

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...