Какво да предприемете в случай на буря в планината?

27 юли 2017 г.

*Лятото е най-подходящото време да се насладим на планината, но същевременно е сезон на екстремни жеги, които предизвикват бури. **Жоел Ру, планински водач,  припомня кои са правилните действия, които трябва да предприемете в случай на буря в планината. *

Небето в планината е капризно и понякога крие изненанди. Всички любители на планинските разходхи са били свидетели на изненадваща и опасна буря. Жоел Ру ни обяснява този феномен и ни дава съвети какво да предприем в този случай.

2017-07-orage-montagne-reflexes-reaction_1-1.png

Как да познаете, че предстои планинска буря?

Лятото е най-подходящото време да се насладите  на планината, но същевременно е сезон на екстремни жеги, които предизвикват бури. Често бурята връхлетява внезапно и ненадейно, тъй като времето в планината се променя много бързо, преди да сте имали време да го осъзнаете. Ето защо трябва да се научите да бъдете бдителни и да наблюдавате обстановката около вас. Съветвам ви да се информирате за прогнозата за времето за мястото, на което отивате, и да следите постоянно небето. Знак за предстояща буря е наличието на плътни, тъмни облаци високо в небето.

Опасността от буря е най-голяма в края на деня, но можете да бъдете застигнати от буря и по обяд.

**Какви опасности крият планинските бури? **

Няма спор, че те могат да бъдат красиви, внушителни и зрелищни, но се пазете. Освен видимите опасности от наводнение и преливане на река, свлачище, градушка и внезапно падане на температурите, основна опасност представлява риска от удар от гръм.

Къде да намерите подслон в случай на буря?

Или по-скоро кои места да избягвате? Най-важно е да не спирате на билото или под изолирано дърво, където вие ще сте най-високият обект.  Не се крийте под дърво или скала. Старайте се да не сте в близост до вода, езера, потоци, реки и пр., тъй като водата е проводник на електричество.

** Какво трябва да направите по време на буря?**

Оставете всички метални предмети, като щеки, далече от вас. Правилната позиция, която трябва да заемете, е да приклекнете в ембрионална поза (събрани крака, ръце, обхванали коленете, главата, поставена между коленете) върху вашата раница или друга изолираща повърхност, за да няма контакт между стъпалата ви и земята. Ако се движите в  група, застанете на известно разстояние един от друг. И накрая, запазете самообладание и изчакайте времето да се проясни, преди да тръгнете отново. Бурите обикновено са интензивни, но много кратки.

**С каква екипировка трябва да разполагате? **

Щом забележите големи, тъмни облаци, които предвещават буря, облечете непромокаеми дрехи, за да не се намокрите, тъй като влажността е проводник на електричество. Имайте предвид, че темепратурите ще паднат, затова отдолу облечете полар или пуловер, за да запазите тялото си топло.

Последно от Decathlon

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...