От Декатлон до Монблан и Гран Парадизо част 1: подготовката

13 октомври 2016 г.

През месец август част от екипа на Декатлон посети за една седмица високите части на красивите Алпи. Михаела, Петър, Велислав и Росен, които са продавач-консултанти в Декатлон Витоша и носят планината в сърцето си, предприеха голям поход, който включваше малкото градче Шамони (Chamonix) във Франция, изкачване на връх Монблан, последвано от пътуване до Валсаваренке (Valsavarenche) в Италия и изкачване на връх Гран Парадизо (Gran Paradiso). В своя пътепис от три части, те ще се опитат да предадат няколко различни аспекта от тази мини-експедиция - подготовката, екипировката и как всъщност премина всичко. Приятно четене! 

[caption id="attachment_4966" align="aligncenter" width="1200"]

Екип Монблан

Михаела, Росен, Велислав, Петър[/caption]

В първата от поредицата публикации ще ви разкажем за един от най-важните етапи от пътуването, а именно планирането и подготвянето на багажа.

Подготовката на багажа е един от най-често пренебрегваните моменти, когато човек планира пътуване. В началото си мислехме "О, какво толкова има да се мисли, топли дрехи, хигиенни принадлежности и разни други неща"...  Голяма грешка! Има много неща, свързани с багажа, за които да се помисли, още повече, че ще го носите на гръб. В тази публикация ще ви направим малък списък с нещата, които ние взехме и които ще са ви необходими за подобно пътуване. Може би по-опитните от нас биха имали допълнения и корекции към списъка ни, които с радост бихме чули. 

Основните неща

Голяма раница

За да носите целия си багаж, на първо място ви трябва голяма раница

Всякаква раница над 50-60 литра ще ви бъде полезна, важно е да бъде с твърд и здрав гръб, тъй като багажът тежи и е необходимо да стои здраво и неподвижно на гърба ви докато ходите. 

Някои от нас си носеха и втора по-малка раница, в която беше доста удобно да съберем някои по-малки неща, докато пътувахме с колата, а и може да я ползвате за изкачването на някой връх, където няма да ви е необходим целия багаж.


Палатка

Ако ще спите на палатка, ще са ви необходими всички съпровождащи къмпингуването неща като палатка, топъл спален чувал, шалте, котлонче и достатъчно газови бутилки, съдове и нож. Ако ще ползвате една палатка, тя трябва да е достатъчно голяма, за да е комфортно за всички. Ние носихме една, в която спахме през цялото време. Спалният ви чувал трябва да е топъл, за да ви е комфортно по високите места, където снегът и студът са постоянни спътници. Внимавайте при избора на чувал и гледайте винаги температурата му на комфорт! 

Хубаво е да си носите две котлончета, едното винаги може да се развали и да започне да изпуска газ например, както установихме. 

Сушени плодове

Темата за храната също е важна и трябва да се разберете какво и колко да си вземете. Всякакви калорични и бавно развалящи се храни са необходими, студът се грижи всичко да е свежо. Ядки, сушени плодове и шоколад ще са ви много полезни и дават енергия през деня по време на преход. Бяхме се запасили с доволно количество качамак и полуготови спагети, които с местно френско червено вино са идеална вечеря след дълъг ден.

Хубаво е всеки да носи вода, поне по две бутилки, и при всяка възможност да се допълват от чешма, изворче или друго подходящо място. 

Ако предварително знаете, че по маршрута няма такива места, ще трябва да се заредите с повече течности.


1-21

При дрехите е по-специфично, особено ако не сте редовен посетител на планината и нямате подходящи дрехи, то изборът ще бъде малко труден и може да се наложи да направите някоя и друга покупка. Тук в пълна силна важи правилото да се обличате на пластове. Ако започнем от връхните дрехи, ще ви трябват водоустойчиво яке и панталон - рискът от валежи винаги го има, следете прогнозата за времето и взимайте обмислени решения. Ако имате ветровка или пухенка също ще ви бъдат много полезни, тъй като често са по-тънки от якето, а и заемат по-малко място. Топли и водоустойчиви ръкавици също ще са ви необходими, заедно с достатъчно чифтове чорапи (топли за спане и дишащи за преходите). Топлата междинна дреха също е задължителна, полар и пуловер. При тениските е индивидуално - някои предпочитат да носят повечко тениски, например памучни, и да ги сменят често, или да сте с изкуствени, които изсъхват бързо директно на вас и да не държат мокро и изстудяващо. Ако в плановете ви влиза нощуване на открито и студено, много ще ви помогне термобельото - блуза и клин. Шапка и бъфче/бандана също са силно препоръчителни добавки към багажа.

Инвентарът

Следваща важна част от екипировката е инвентарът. Неизменна част от него са седалка, въже, карабинери, пикел, котки и твърди туристически обувки, които да ползвате заедно с котките. Разбира се, този инвентар трябва да бъде съобразен с мястото и условията, където отивате.

Въжето трябва да бъде достатъчно дебело, поне 8.6мм, като дължината му трябва да бъде съобразена с броя хора и маршрута, през който ще се минава. Ние имахме въже с дължина 40м. 

Пикелът и котките са нужни за снежни условия, но биха свършили добра работа и по скали. Усещането да вървиш с котки по камък в началото е странно, приличахме на слон в стъкларски магазин - внимавахме да не ги счупим. Твърдите обувки са ви необходими, за да имате стабилна основа, на която да захванете котките, без да има огъване на стъпалото - така можете да се катерите, стъпвайки и опирайки се само на предната част на обувката, т.е на предните няколко зъба на котките.

3-2-11

Следващите неща, които трябва да вземете, не се побират в нито една от горните категории, но са важни и необходими.  Това са челник и фенер, както и резервни батерии за тях, кибрит или запалка, карта на местността, слънцезащитен крем, макар че и с него, всички се сдобихме с прекрасен алпийски тен .

Аптечката е задължителна в раницата, в случай на някакъв тип нараняване; в нея трябва да има превързочни материали, дезинфектант, лепенки, лекарство за главоболие, повръщане и т.н., всеки може да сложи неща според нуждите си. 

Което се отнася и за целия багаж - всеки избира и слага неща според това с какво разполага и предпочитанията си. Дори и да забравите нещо, да не сте взели подходящото, да изгубите част от екипировката (ние се върнахме с едно шалте по-малко), каквото и да стане, може само да ви послужи като урок за следващ път, важното е да се върнете живи и здрави!

Надяваме се, че сме ви били полезни и ще се вдъхновите да огранизирате свое пътешествие. В следващите публикации ще ви представим в повече детайли пътуването ни и с по няколко думи ще дадем оценка на част от екипировката, която ползвахме.

Поздрави на всички и до скоро!

- Михаела, Росен, Велислав и Петър

Последно от Decathlon

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...