История на Simond – марката на Декатлон за катерене и алпинизъм

13 март 2017 г.

big_519c0965-f06f-410a-9650-d7e32ac12b0e

История, пълна с предизвикателства

 

Историята на марката Simond е тясно свързана с историята на алпинизма. Семейство Симонд, притежавало ковачница на бреговете на река Арв (в Алпите, на границата между Италия и Швейцаря). Първите изследователи на Алпите, които изучавали масива Монблан, се отбивали в ковачницата и поръчвали инструменти. Така започнало всичко.

След 1860 г. все повече посетители идвали в долината и братята разделили работата на две, като Франсоа Симонд поел производството на планинска екипировка - пикели, шейни, ски и други. По това време Франсоа притежавал малка ковачница в подножието на ледника Босьон, която имала елекстрически генератор. Всички предпоствки за производството на качествени продукти били налице - Франсоа бил експерт в работата с желязо и дърво, притежавал електрифицирана ковачница и имал многобройни клиенти. Всичко това се случвало и в благоприятна среда – в близост до селището Шамони, което било  на път да се превърне в световна столица на алпинизма.

lame_de_piolet

Синът на Франсоа – Клавдий, започнал работа в ковачницата през 1925 г. и подобрил инфраструктурата, която наследил от баща си. Предпочитана както от начинаещите, така и от по-опитни катерачи, марката Simond става известна по целия сват като водещ производител на екипировка за алпинизъм. Тя винаги съчетава последните технологии с изискванията на алпинистите, за да посрещне променящите се нужди на времето и да предостави най-доброто оборудване за катеречи, дори и за най-трудните маршрути в света. През 1948 г. Клавдий представя първия олекотен карабинер, който позволил на катерачите да разширят възможностите си.

През 1960 г. внукът на Франсоа – Людгер, подобрил семейната рецепта точно когато алпинизмът и скалното катерене са в апогея си. Предпочитанията на катерачите започват да се развиват успоредно с технологиите и отново Simond успява да се адаптира. Това е ерата на свободното катерене и изкачване, при които се е използвала възможно най-леката екипировка. Людгер успява да отговори на нуждите на катерачите, снабдявайки ги с екипировката, от която се нуждаят. Без съмнение това позволило на марката да запази ролята си на световен лидер в бранша, особено в областта на иновациите. В този период биват пуснати в производство множество иновационни продукти - първият ергономичен

les-freres-simond

карабинер ( Cliff), първият извит пикел ( Chakal), първите твърди котки ( Makalu) и др. През 1988 г. Людгер строи нови, по-големи и модерни постройки в подножието на Монблан, за да може да посрещне растящото търсене. Днес Simond  работи с някои от най-известните катерачи в света.

През 2008 г. Simond се присъединява към групата на Декатлон, като разширява гамата си от качествени пикели, котки и карабинери и разработва други високотехнологични продукти като въжета, колани, еспадрили и дрехи.

Последно от Decathlon

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...