История на баскетбола: как един американски спорт завладя света

19 май 2017 г.
2017-05-article_1-1.jpg

С близо 450 милиона практикуващи това е един от най-популярните спортове в света. Историята му е свързана с една гениална американска идея, която успява бързо да се разпространи  из четирите краища на света. Нека започнем от самото начало.

Баскетболът - вдъхновението на пионера

През декември 1891 г. Джеймс Нейсмит, преподавател по физическо възпитание в Спрингфийлд колидж, щата Масачузетс, се сблъсква със следния проблем: как да поддържа учениците в добра физическа форма през дългите зими в Нова Англия, между сезоните на американския футбол и на бейзбола?

Един дъждовен ден той измисля нов спорт на закрито с два риболовни кепа в двата края на залата и топка, която трябва да се вкара в тях. Така се ражда баскетболът, който постепенно завладява Съединените щати и света. Асоциацията на християнската младеж YMCA изиграва съществена роля в развитието на този спорт в Северна Америка и по цялото земно кълбо.

Първият баскетболен мач в Европа е организиран през 1893 г. в парижкия квартал Монмартр. От другата страна на Алтантика баскетболът набира все по-голяма популярност в

ilv_segment_en_gb_kipsta_300x620_basketball_ballon_indoor_ _ --- Expires on 01-02-2021-1

американските университети. Първият университетски мач се състои през 1895 г. - отборът на Хамлайн печели срещу Минесота с 9 на 3. Влизането на САЩ в Първата световна война през 1917 г. благоприятства разпространението на баскетбола в Европа. Така Найсмит прекарва две години във Франция с YMCA. Първата европейска среща се състои в Жоанвил льо Пон по време на игрите между съюзниците през 1919 г. За протокола -  САЩ бият Франция и печелят като финалисти. През 1936 г. в Берлин баскетболът прави първите си стъпки като олимпийски спорт.  Както се очаква, американците печелят златен медал. Първото световно първенство се организира през 1950 г. в Аржентина. Оттогава се състои на всеки четири години, между олимпиадите.

Ерата на звездите

В САЩ основните професионални лиги възникват в началото на 20-те години на ХХ в. Никоя от тях не се налага категорично до 1949 г., когато се сливат Американската баскетболна асоциация и Националната баскетболна лига, като по този начин образуват Националната баскетболна асоциация, по-добре позната под съкращението NBA. Последната бързо се превръща в най-голямата лига по популярност, средства и ниво на игра.

През 70-те години първите звезди се появяват на терена и в страниците на списанията - Карим Абдул-Джабар и Моузис Малоун. Но едва в следващото десетилетие ще се появят най-ярките фигури на баскетбола - Лари Бърд, Меджик Джонсън и Негово величество Майкъл Джордан. Днес NBA все така ярко осветява света на баскетбола благодарение на постиженията на най-добрите си играчи -Коби Брайънт, Стивън Къри или Леброн Джеймс.

Два легендарни баскетболни отбора

Благодарение на своите таланти тези отбори бележат зашеметяващи постижения в историята на този спорт.

Създаден през 1926 г., отборът на Харлем Глоубтротърс при възникването си е съставен изцяло от афроамериканци, които не са приети в големите лиги заради цвета на кожата си. Известни с атлетичните си изпълнения и комичните си номера, те вече 90 години очароват феновете на баскетбола със

ilv_segment_ca_es_kipsta_300x620_basketball_textile_ _femme_ --- Expires on 16-02-2021-1

зрелищните си мачове във всички краища на света. Сформиран за олимпийските игри в Барселона през 1992 г., първият Дрийм тийм (отбор-мечта) спечелва на САЩ злато при мъжете, като разгромява противниците си със среден резултат 42 точки. В редиците на отбора, считан за най-добрия в историята, са Меджик Джонсън, Майкъл Джордан, Скоти Пипън и Чарлз Баркли.

Тук също всичко започва в Масачузетс. През 1892 г., година след гениалната идея на Джеймс Найсмит, Сенда Беренсън Абът, преподавателка по физическо възпитание в Смит Колидж, решава да пригоди правилата на играта за жени. Забранено е да се визма топката със сила от ръцете на играч от противниковия отбор и да се дриблира повече от три пъти. Макар че баскетболът за жени набира популярност във все по-голям брой учебни заведения, пречките по това време са много. Играчите трябва да носят екипи (корсет и дълга рокля), които пречат при движенията им, а на практикуването на този спорт не се гледа с добро око в обществото. Втората половина на века бележи обрат със създаването на Световно първенство по баскетбол за жени през 1953 г.

През 1976 г. баскетболът за жени става олимпийски спорт. В САЩ в крайна сметка през 1982 г. се създава и университетско първенство. Възникването на Националната асоциация по баскетбол за жени (Women’s National Basket Association - WNBA) през 1997г. по модела на NBA утвърждава налагането на този спорт като професионален. Развитието му се засилва и благодарение на звезди като Шерил Суупс, Лиза Лезли, Лорън Джаксън и Кендис Паркър.

Последно от Decathlon

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...