Как да изберем ракета за тенис на корт?

18 май 2015 г.

Както ви разказахме в предната ни публикация в блога, избрахме тениса на корт за нашия Спорт на месеца.  Надяваме се да сме успели да ви убедим в многобройните предимства на този спорт и вече да обмисляте кога да направите първите си стъпки в него. Сега ще ви дадем и няколко съвета за избора на ракета, защото именно правилно подбраната ракета ще ви помогне да се насладите на този спорт.

Избор спрямо нивото на игра

tenis-raketa-tr-730-chervena

За начинаещите в тениса материалът, от който е изработена ракетата не е от голямо значение. Тя може да е по-еластична (графитена или метална) или по-твърда (дървена). Не започвайте с дълги и тежки ракети за възрастни. Не е необходимо и ракетата ви да бъде скъпа. Основното, което трябва да проверите, са нейните размери, тежестта й и дебелината на дръжката й.

Размери

Ракетите с малък размер на главата са предназначени за професионалисти и напреднали играчи, а тези с голяма глава - за средно напреднали и начинаещи.

Тежест

При повечето ракети тежестта е означена с думи, обикновено изписани над дръжката: Най-често балансът на тежестта на ракетата е означен със стрелка, насочена или към главата, или към дръжката. Когато стрелката е насочена към дръжката, главата е по-лека. Тя е по-удобна за играчите, които при разиграване играят често до мрежата. Аналогично, за тези които играят по-добре от задна линия, препоръчваме ракетите с по-тежки глави.

Дебелина

Колкото по-широк е профилът на рамката, толкова повече сила генерира тенисистът. По-меката рамка абсорбира шока при удар и дава повече контрол, докато по-твърдата рамка увеличава мощта. По-тежките ракети са с по-малко мощ, повече контрол и маневреност. Техният баланс е съсредоточен в дръжката и те изискват силата да бъде генерирана от играча. При по-леките ракети е обратното – по-малко контрол и повече сила.

Избор спрямо възрастта, честотата на игра и целите към които се стремим

  • Детски ракети: Теглото им варира между 230 - 260 грама, а размерът на главата от 100 до 110 кв.
detska-tenis-raketa-tr-700-osmoz-23

инча. Теглото и размерът зависят от възрастта на детето.

  • Повече сила, по-малко контрол: Теглото на ракетите от тази категория варира между 260 и 275 грама, което ги прави идеални за начинаещи. Те генерират повече сила за сметка на контрола. Размерът на главата е от 100 до 110 кв.ин. Подходящи са и за напреднали деца, които правят преход към по-дълга ракета.

  • Баланс между контрол и сила: Ракети с тегло 270-290 грама, размер на главите 100-105 кв. ин., баланс 330-340 грама и дебелина на профила 22-26 мм. Препоръчват се за напреднали и средно напреднали играчи.

  • Повече контрол, по-малко сила: Ракети с тегло от 290 до 305 грама. Различават се от горния вид по това, че разполагат с повече сила, което се дължи на баланса – от 315 до 330 мм. Те също притежават много добър контрол, а размера на главите е в рамките 95-102 кв. ин. Подходящи са за професионални тенисисти и много напреднали любители.
  • Кордаж

    Друг изключително важен компонент при тенис ракетите е кордажът, с който бъдат наплетени. Съществуват 3 вида кордажи:
    tensi-kordaz-ta-900-spin-125
    Дават невероятна скорост на топката, перфектно обтягане и изключителен комфорт и чувство. По-лесно се късат от синтетичните корди и са по-скъпи.
    • Синтетични кордажи (Synthetic Gut)
    Те биват еднонишкови или многонишкови. Еднонишковите позволяват много контрол, а и са много издръжливи. Те са подходящи за професионални играчи. Многонишковите притежават голяма еластичност и гъвкавост. Те абсорбират до голяма степен натоварването при удар. Те са комбинация от два различни типа корди, направени от различни материали, за да се намали триенето и да се увеличи издръжливостта на кордажа. Те позволяват да се правят комбинации, отговарящи на специфичните нужди на всеки един играч.

    Топки за игра

    tenis-topka-tb-720-zalta

    За начинаещите на всяка възраст не са подходящи новите топки. Те са много тежки и отскачат високо. Старите и износени топки, които са по-леки и меки, са по-добрият избор за тях. Някои видове топки запазват твърдостта си дори след продължителна употреба. Въпреки че са леки, те отскачат високо, трудно е да се играе с тях и да се контролират. В такива ситуации съветът ни е да ги продупчите.

    Всичко за тениса можете да откриете в магазините ни, както и в новия ни онлайн магазин!

    Последно от Decathlon

    Публикувано на 8 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 8 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 8 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Подобни статии

    Публикувано на 8 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 8 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 8 април 2024

    Loading...

    Loading...