Как да се предпазим от слънцето в планината?

13 юли 2017 г.
2017-07-Untitled-1.jpg

Знаете ли, че в планината ултравиолетовите лъчи са по-силни и лъчението им се увеличава с 4% на  всеки 300 м положителна денивелация? Това в комбинация с усещането за хлад, вследствие на  вятъра, обяснява защо е важно да се предпазваме от слънцето, макар и да не усещаме същата нужда от защита, както на плажа.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете надеждна защита от слънцето при преход.

НАЙ-ДОБРОТО СРЕДСТВО ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОСТАВАТ ДРЕХИТЕ, НО НЕ ВСИЧКИ МАТЕРИИ СА ПОДХОДЯЩИ

Панталонът, ризата и тениската позволяват лесно да предпазим най-изложените на слънце части от тялото, без дори да си даваме сметка за това. Но не всички материи са подходящи

. Тениската от светъл памук пропуска част от ултравиолетовите лъчи, плътните тъкани предпазват по-добре от тези с ртехава структура  или еластичните, които при разтягане губят

способността си за защита. Мокрите дрехи също не предпазват ефикасно, докато тези със свободна кройка предпазват по-добре. Прането увеличава слънцезащитния фактор UPF на памучните метерии.

В допълнение нанасянето на слънцезащитен крем на кожата остава важна предпазна мярка. Идеалното решение е да се носят материи  с UV защита. Обозначението UPF* 40+/ 50+ гарантира спазването на европейските стандарти:

  • Факторът UPF* 40+ означава, че се блокират 97,5% от лъчите,
  • UPF* 50+ означава, че се блокират повече от 98%.

**СЛЪНЦЕЗАЩИТНИЯТ КРЕМ - ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ПРОДУКТ **

За планината изберете крем с висок слънцезащитен фактор и го нанасяте често. Слънцезащитният балсам  за устни също е добра идея, тъй като слънцето  може да предизвика дехидратиране и  напукване на устните.

ПРЕДПАЗЕТЕ ГЛАВАТА СИ

Шапките с периферия, шапките с  козирка и кърпите за глава са отличен избор за защита на главата от слънцето.  Някои шапки са снабдени със специална платка, за да предпазват и врата -друга много чувствителна част на тялото (практично решение, ако честото нанасяне на крем е досадно за вас).

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ПРЕДПАЗИТЕ ОЧИТЕ СИ

Слънцезащитните очила категория 3 или 4, също са задължителна част от вашата екипировка.

Не ги пренебрегвайте,  тъй като в противен случай съществува риск от различни увреждания на очите, вслествие на прекомерното излагане на слънчева светлина. Най-често се развива слънчев конюнктивит, който, макар и краткотраен, е много болезнен.

Приятен преход!

Последно от Decathlon

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 8 април 2024

Loading...

Loading...