Какво да правим в случай на лавина: 5 полезни съвета

16 януари 2017 г.
2-5

Всеки любител на зимните спортове знае, че  удоволствието да преминеш през недокоснат, чист, сняг е несравнимо с нищо друго. Но винаги  трябва да бъдете нащрек преди да поемете през преспите поради опасността от лавина. Изключително важно е, преди да отидем в планината да се запознаем със състоянието на снега и да знаем какво да правим ако ни сполети подобно нещастие.  В натоящата статия ще откриета 5 полезни съвета, които биха ви помогнали в случай на лавина. Разбира се, лавинната безопасност не е нещо, което може да се обясни и научи изцяло от една единствена статия и горещо препоръчваме да посетите организиран курс по темата.

  1. Движете се настрани

Центърът на лавината е зоната,  където снега се движи най-бързо, следователно е най-опасно да се намирате там. Независимо дали лавината започва под кракта ви или над вас, най – добрата стратегия да я избегнете е като се придвижите настрани и да избягате от пътя и( няма никакъв шанс да се движите надолу по склона по-бързо от снега).
  1. Хванете се за нещо

Успехът на тази логична тактика зависи изцяло от силата на лавината – при по-леки лавини захващането за дърво, колова маркировка или друг фиксиран обект може да ви задържи в статично положение, да ви помогне да избегнете дезориентиране, когато снегът ви затрупа и в крайна сметка да спаси живота ви.  Имайте предвид, че се образуват  и мощни лавини, които имат силата да повличат дървета и скали.
2017-01-Untitled-1.jpg
  1. Опитайте се да „плувате” в снега

Ако лавината ви повлече трябва да вложите всички услия в опит да останете възможно най-близо до повърхността.  Опитайте да се задържите на повърхността, като „плувате” по гръб в  посоката на лавината.

    4. Създайте въздушен джоб

Ако се окажете затрупани под снега, най-голямото ви притеснение би било липсата на кислород. Ако закриете устата си с ръка, когато снегът започне да ви затрупва ще създадете малък въздушен джоб.  Веднага след като се установите на едно мясти, изкопайте колкото се може по-голяма дупка около лицето си.
  1. Свийте се на кълбо

Това е най-добрия начин да задържите топлината  максимално дълго и да се предпазите от измръзване. Свийте колкото можете повече коленете към тялото и хванете раменете си с кръстосани ръце.

Последно от Decathlon

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...