Научете повече за шосейното колоездене?

3 май 2018 г.

Популярен спорт, който следим по пътищата през лятото или по телевизията, шосейното колоездене е един от най-старите спортове в света. Можете да го практикувате самостоятелно или в група, за да се любувате на пейзажа или да подобрявате резултатите си. Шосейното колоездене ще ви донесе усещане за свобода и ще ви помогне да преминете границите на възможностите си.

Каква екипировка е необходима за практикуване на шосейно колоездене?

За да практикувате шосейно колоездене на първо място ви е необходим шосеен велосипед. Шосейният велосипед се характеризира с теглото си (в общия случай между 6,9 кг и 9,5 кг). Извитото кормило е различно от това на планинските велосипеди, а широчината на гумите е много по-малка (25 мм обикновено). Можете да започнете с шосеен велосипед с алуминиева рамка и след това да преминете на карбонова, която е по-здрава и по-лека.

За вашата безопасност е задължително да носите каска.

За да подобрите представянето си е препоръчително да носите обувки за колоездене.

Накрая, облеклото на колоездача е съществен елемент за приятното каране. Клинът с подложка ще ви донесе комфорт, ще омекоти вибрациите и ще намали риска от протриване. Фланелките за колоездене се изработват от дишаща материя и обикновено имат джобове на гърба, подходящи за енергийни гелове и блокчета.

Къде можем да практикуваме шосейно колоездене?

Шосейното колоезедене може да се практикува по асфалтови пътища! В България с всяка година наблюдаваме все повече хора, които се придвижват по родните пътища с шосеен велосипед. В Европа този спорт е по-популярен и има редица известни маршрути за начинаещи и напреднали велосипедисти.

Правилата на шосейното колоездене?

Шосейните надпревари се провеждат отборно или индивидуално. Дистанцията варира в зависимост от възрастта и нивото на участниците, като при професионалистите може да достигне до 250 км. Има еднодневни състезания, като Париж-Рубе, и етапни състезания, като Тур дьо Франс.

Ползи от шосейното колоездене?

Шосейното колоезедене развива цялото тяло. Представлява интензивна кардио тренировка, укрепва мускулите на краката и ви поддържа в добра форма. Помага да освободите ума си, да прогоните стреса и да увеличите аеробния капацитет.

Шосейното колоездене бързо може да стане част от полезните ви навици, без които ежедневният ви живот ще е празен. Съобразявайте се с възможностите си и слушайте тялото си, за да поддържате мотивацията си.

Последно от Decathlon

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...