Месец на бягането

2 октомври 2014 г.

За нас от Декатлон е изключително важно, когато избирате екипировка, да сте максимално запознати с нейните предимства и недостатъци, за да се насочите към най-подходящия за Вас продукт. Затова много ни допадна идеята нашите продавач-консултанти да споделят впечатленията си от продукти, които лично са ползвали и да дават своите съвети и насоки.

[caption id="attachment_2878" align="alignright" width="276"]
ivan

Иван Христов, Decathlon Витоша[/caption]

Развълнувани и запалени по бягането след състезанието на iRun.bg и предстоящото Sofia Morning Run, помолихме Иван Христов от отдел „Бягане” в Декатлон Витоша да сподели своя опит с маратонките на Kalenji. Иван е почитател на лекоатлетическите дисциплини, кардио тренировките и здравословния начин на живот. Преди време даде няколко полезни съвета за бегачите, които можете да си припомните тук. Ето какво ще Ви разкаже той за два от нашите модели маратонки.

[hr]

Kalenji Ekiden 50 – първи стъпки в бягането

ekiden1

Моделът Ekiden 50 на Kalenji, в мъжки и дамски вариант, е от онези маратонки, които винаги са ми били необходими, когато желая да възвърна форма в спорта след дълга почивка. Когато се сдобих с този модел и започнах да тренирам, първите две неща, които усетих бяха стабилност и лекота – обувка 39-ти номер тежи само 235 г. Предположих, че тъй като е базов модел, вероятно ще запарва при по-дълго носене, но останах приятно изненадан когато установих, че след продължителна тренировка с тях ходилата ми остават сухи. Моделът притежава порестата 3D мембрана, която отвежда топлината и изпотяването максимално бързо навън. Подходящ е както за бягане в сравнително равни терени, така и за тренировки в зала.

Недостатък на модела Ekiden 50 обаче е фактът, че е чисто бял на цвят и, въпреки модерния си дизайн, лесно може да се зацапа. Въпреки това тези маратонки съхнат много бързо след изпиране. Препоръчително е да се почистват с препарати с неутрално pH, за да се запазят максимално дълго качествата на материята. Друг минус на модела е, че не е подходящ за по-хладно време, тъй като мембраната е много тънка и не би могла да ви предпази от студа.

Като обобщение бих могъл да кажа, че заради лекотата, проветривостта и стабилността, които ви осигурява, моделът е подходящ за всеки, който иска да направи своите първи крачки в тичането, да възвърне форма след дълга почивка от спорта или просто за тези, които тичат от време на време. Препоръчвам модела с ,,Удоволствие е да се тича всеки ден с обувки Екиден”.

[hr]

Kalenji Kapteren Discover – стабилност и сигурност

kapteren

Преди известно време се доверих на модел Kapteren Discover (които се предлагат и в дамски вариант), защото търсех надеждни маратонки, които да бъдат на добра цена и да издържат на тичане в пресечена местност с много камъни или неравности. При първото ми тестване на модела пробягах 15 км и се прибрах доволен, защото обувките се справиха отлично, въпреки че бях потънал в кал.

Едно от основните им предимства е, че редуцират компресията по време на стъпване, защото са специално разработени за тичане по неравен и твърд терен. Също така формата позволява обувката да обхване плътно крака, като по този начин осигурява стабилност на глезена и стъпалото. Също така имат грайфер от 3 мм, който осигурява добро сцепление с терена.

След измиване, Kapteren Discover изсъхват за по-малко от ден поради бързосъхнещата материя, от която са изработени. Избягвайте да ги перете в пералня – вместо това можете да ги почиствате с мека четка и сапун с неутрално pH, за да запазите качествата им.

Не на последно място, едно от предимствата им е, че имат светлоотразителни елементи, които ви позволяват да бягате с тях и в по-тъмно време.

Не ги препоръчвам за хора, които търсят силно омекотяващ ефект на стъпване, тъй като поемат компресията при стъпване твърдо поради надеждната и твърда пяна ЕVA, която изгражда подметката. Също така не са особено подходящи за топло време, тъй като е възможно да предизвикат запотяване.

Въпреки това Kapteren Discover са отлични маратонки за тренировки по неравен терен. Ако търсите стабилна обувка за бягане, то това е един подходящ модел за вас. Вярвам, че с тях може да изживеете нови и приятни моменти в спорта.

Последно от Decathlon

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...