Как да се обличаме в планината?

12 юни 2014 г.

[caption id="attachment_2390" align="alignright" width="188"]

mihi2

Михаела Иванова[/caption]

Мисията ни е да правим спорта достъпен за всички чрез достъпни качествени и иновативни продукти. Вярваме, че по този начин допринасяме за повече позитивни емоции в забързаното ежедневие. За да бъде практикуването на един спорт приятно, е добре да познаваме екипировката, която използваме.

Михаела Иванова - продавач-консултант в отдел "Планински спортове" в Декатлон Витоша, ни дава основни насоки за това какви дрехи да подберем, когато отиваме на разходки и леки преходи. Михаела е почитател на планината както през лятото, така и през зимата и вярва, че именно в планината човек успява да бъде себе си.

[hr]

Затоплянето на времето и все по-яркото слънце събуждат желанието ни за разходки сред природата. Няма нищо по-хубаво от това в почивния си ден да отидем в планината и да се порадваме на чистия въздух, на горските пътеки и спокойствието, които тя ни предлага. За да си прекараме добре, освен с позитивно мислене обаче, трябва да се заредим и с подходяща екипировка, за да може престоят ни сред природата да бъде приятен и пълноценен.

Едно от най-важните неща, на които трябва да обърнем внимание, е това какви дрехи да подберем, когато отиваме в планината. Концепцията за обличане на слоеве е най-подходяща, защото ни осигурява максимален комфорт по време на преходи, запазвайки температурния баланс на тялото. Основните слоеве са три. Можем да ги категоризираме по следния начин: първи – влагоотвеждащ, втори – изолационен и трети – предпазващ.

Първи слой:

quechua2

Това е така нареченият базов слой, който е в пряк допир с тялото. Неговата роля е да отвежда изпотяването максимално бързо навън, като по-този начин оставаме сухи. Базов слой дреха е термобельото, което се носи прилепнало по тялото. То е изработено или от синтетични материи като полиестер, или oт естествени – например вълна. Тези материи не попиват влагата, а я транспортират навън. Първият слой често е наричан дишащ – това е така, не защото спира потенето, а защото предоставя на тялото циркулация на въздух и максимално бързо отвеждане на влагата отделена от него към външната повърхност на дрехата, откъдето тя или се изпарява, или се предава на следващия слой, ако има такъв. Към първи слой спадат и различните видове тениски като дамския и мъжкия модел от серията Techfresh на Quechua.

Втори слой:

quechua3

Неговата роля е изолираща. Освен да приема отделената влага от първи слой, той има функцията и да ни топли. Поларите спадат към тази графа, като и тук изработката е от изкуствени материи или вълна. Този слой съхне лесно и е изключително лек. Поларите са също така с различна плътност – колкото по-плътен е един полар, толкова повече ще ни топли. През летните месеци можем да изберем както полар с дълъг ръкав за преходите в по-високите части на планините, така и поларен елек за местата, където температурите са по-благоприятни. Мъжкият и дамският елек ще пазят топло на кръста и врата, като междувременно няма да позволят тялото да загрее прекомерно.

Трети слой:

Това е слоят, който ни предпазва от външни влияния като вятър и дъжд.
quechua5

От изключителна важност е да предотвратим влагата от външната среда да навлезе в контакт с някой от по-долните слоеве или с тялото ни. Ако позволим на влагата да премине отвън навътре, ще ни стане по-студено, отколкото ако сме сухи. Ето защо дрехите от трети слой - якетата, са най-често с мембрана, която освен водонепропусклива, е и дишаща. Можем да си представим мембраната като мрежа, чиито отворчета са достатъчно малки, за да не позволят и капка вода да премине отвън навътре, но в същото време са достатъчно големи, за да пропускат пàрите и влагата, които тялото ни отделя, когато се загрява по време на движение. Освен дишащата функция на мембраната, някои якета разполагат и с допълнителни отвори за проветрение, които се отварят с цип, като моделът Forclaz 100 Rain, отново в мъжки и дамски вариант. Така оставаме сухи за по-дълго време.

Комбиниране на слоевете:

Тези три основни слоя могат да се комбинират по различен начин според климатичните условия – когато е по-топло например, но вали, можем да изберем само първи и трети слой. Когато не вали дъжд и не духа вятър, можем спокойно да комбинираме първи и втори слой. Естествено, тук не бива да забравяме, че всеки човек е различен, както и че естественият процес на потене и загряване на тялото зависи от много фактори – физическа подготовка, моментна кондиция, хранителен режим и т.н. Затова, когато отиваме в планината, е разумно в раницата си да имаме дрехи от всеки слой, за да можем според ситуацията да преценим коя е най-подходящата комбинация, а и не само - времето в планината може да се промени за минути и е хубаво да сме подготвени за разнообразни климатични условия.
quechua1

И още нещо...

Също така не трябва да пропускаме и колко е важно да сме добре хидратирани преди, по време и след преход, да се храним в подходящи количества – нито много оскъдно, нито прекалено изобилно, както и да вземем с нас слънцезащитен крем и шапка, които да ни предпазва от слънцето през идните летни месеци. И най-важното – да се наслаждаваме на планината в цялата й прелест, без да замърсяваме и без да забравяме колко е могъща – нека не я подценяваме, а да я уважаваме. На добър път!

Последно от Decathlon

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...