От Декатлон до Монблан и Гран Парадизо част 2: екипировката

17 октомври 2016 г.

В първата част на приключенията на част от нашия екип в Алпите Ви разказахме за подготовката на една такава експедиция и колко е важно добре да премислите какво ще вземете в багажа си. Днес Михаела, Петър, Росен и Велислав ще ви покажат част от екипировката, която ползваха, и ще споделят мнението си за нея. След всяко описание са включени и линкове към продуктите. 

Раници

Ще започнем с раниците. Трима от нас бяха с раници, закупени от Декатлон. Големи туристически раници, 60 и 70 литра, готови да поберат целия багаж по време на преход. Бяха ни много удобни, винаги успявахме да съберем "още малко" в тях. Въпреки тежкия багаж, който носехме, раницата стоеше стабилно и удобно на гърба, кръста и раменете. Всяка имаше удобни, големи джобове, в които хубаво можете да разпределите дрехи, инвентар, храна, вода, както и малки такива, в които можете да сложите неща под ръка. Ползвахме раниците EASYFIT 60SYMBIUM ACCESS 70 + 10FORCLAZ EASYFIT 60.

Котки

Котки

Друго важно нещо, което ползвахме и можете да намерите сред продуктите в магазина са котки на марката Simond. Нашите бяха полуавтомат, отпред с каиш, а отзад с автомат. Паснаха идеално на всички обувки, имат регулиране на дължината, което трябва да погледнете и нагласите. Каишите обхващат добре обувката и не се разхлабват. При качване и слизане на сняг захващат стабилно, при лед е нужен малко повече натиск, за да захапят зъбите. Бяха изпробвани и на скала, вършат си идеално работата. Добре е да се прибират сухи и да се минат със смазка преди съхранение, за да се продотврати появата на ръжда. Ние носехме КОТКИ MAKALU MIXTE и КОТКИ MAKALU SPEED.

Пикели

Заедно с котките ползвахме и пикели Simond. Доста леки и удобни са, много добре захващат, не се наложи да ги ползваме в екстремна и спешна ситуация, но помагат много при стръмни изкачвания и слизания. Като котките и те захапват много добре на камък. Взехме си тези: ПИКЕЛ OCELOT HYPERLIGHT и ПИКЕЛ ANACONDA CUP

2-3

2-4

Каски

Ползвахме каски за катерене отново на Simond. Дори и да няма класическо катерене включено в плановете ви, на подобни места е препоръчително да сте с каска. Почти навсякъде около вас има скали и камъни, които не знаете в кой момент могат да паднат - ако някой над вас бутне нещо или пък от само себе си. Каската ще ви предпази от удар в главата и при евентуално падане. Каските ROCK са много удобни и леки, регулират се лесно, цветът също е доста приятен

Седалки и въже

Седалки, въже и прилежащият им инвентар (карабинери, примки, въже) беше тестван предварително и всички се представиха на ниво. Седалките EASY 3 са много удобни, имат много катарами за пристягане, за да може да си я нагласите възможно най-добре.

Дрехи

Част от дрехите, които носихме, също можете да намерите в Декатлон. Туристически/алпинистки панталон, какъвто е панталонът ROCK в дамски и мъжки вариантще бъде едно от най-комфортните неща, които ще носите. Тънък и еластичен е и изобщо не ги усещате върху себе си. По никакъв начин не пречи при движение и катерене. Материята съхне много бързо при потене, а при намокряне водата не попива заради промазката. Пухенката X-LIGHT топли много и винаги е правилно решение при преходи, защото заема много малко място и е лека. Ръкавиците, които ползвахме бяха ALPINISM 2 В 1: двойни - с външна ръкавица, която е непромокаема и вътрешна топла ръкавица. Ако носите двете заедно ще бъде леко неудобно, ако ви се наложи да правите нещо прецизно, като боравене с инвентар, но при всякакви други условия ще ви бъдат полезни.

2-5

Шалтета

Ползвахме също така и три вида шалтета: ШАЛТЕ ОТ ПЯНА FORCLAZ M200, ШАЛТЕ ОТ ПЯНА FORCLAZ M100 и ДЮШЕК AG FORCLAZ 400 LЕдното имаше късмет да бъде ползвано само един път на това пътуване и по време на изкачването падна и се озова някъде по скалите :) Удобни са много, изолират добре върху сняг. Ако сте малко по-чувствителен откъм удобство препоръчваме да ползвате по-дебелото шалте, при тънкото има вероятност да усещате някоя и друга неравност по земята.

Обувки

Михаела ползва и обувки ALPINISM Simond. Много стабилни при ходене и катерене, мокриха се доста от снега, но краката си останаха сухи. Обхващат много добре глезена, за да е максимално комфорно и сигурно, особено когато сте с тежка раница.

Надяваме се да сме ви били полезни и да сме ви ориентирали в търсенето и избора на екипировка. Преди всичко преживяването и емоциите са важни, а не с каква блуза или панталон сме, но подходящият избор може да спести много главоболия И разбира се не забравяйте фотоапарата, за да може да уловите прекрасни мигове!

VIRB Picture
2-9
VIRB Picture
2-10

Първата част от историята можете да си припомните тук.

Последно от Decathlon

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...