Плуване в открити води

11 август 2016 г.

Плуването в открити води, както подсказва името му, е спорт, който се практикува на открито. Езеро, море или река, откритите води предлагат разнообразие, което не можете да намерите в плувния басейн. Този спорт е идеален за всеки, който иска да избяга от монотонността на тренировките в басейн и да открие нови преживявания.

eau-libre-sensation-exterieur

НОВИ УСЕЩАНИЯ

Плуването в открити води е спорт, който се практикува в естествена среда и основно включва плуване на дълги разстояния, вариращи от един до десетки километри. От 2008 г. е включен като олимпийски спорт. Но единствено дисциплината 10 км фигурира в Олимпийската програма.

Както може да предположите, откритите води изискват издръжливост, но освен това и стратегия. Изключително важно е да знаете как да управлявате натоварването, така че да не се изтощите след първите няколко метра. Плуването в открити води е по-трудно, защото не стигате дъното и нямате нито секунда почивка.  

Освен правилното разпределяне на собствените сили, вятърът, температурата, вълните и течението са важни фактори, които трябва да се вземат предвид. Прогнозата за времето играе ключова роля при избора на дистанция.

множество ползи

Плуването укрепва мускулите на цялото тяло и е полезно за тялото, духа и здравето. Това важи в още по-голяма степен за плуването в открити води. Студената вода спомага за подобряване на циркулацията на кръвта и за укрепване на имунната система, освен това намалява болката.

При плуване в море предимствата са още повече. Морската вода е известна със своите антидепресиращи, успокояващи и ободряващи свойства. Освен това солената вода спомага за отваряне на дихателните пътища. Също така, съгласно множество научни проучвания, плувците, които плуват в море, са по-щастливи. И не на последно място плуването в открити води позволява да се използват повече мускулни групи в сравнение с плуването в басейн, заради теченията, усилието да задържите тялото над вълните и необходимостта да вдигате главата по-високо, за да дишате (врат, вътрешни тазобедрени мускули, долна част на гърба).

БЕЗОПАСНОСТ на първо място

Съществуват определени предпазни мерки, които трябва да вземете, преди да се потопите за първи път в открити води.

Дори да искате да плувате на спокойствие, избирайте водни обекти, които се наблюдават, и плувайте, само когато водата е спокойна. Съобразявайте се с климатичните условия. Студената вода стресира тялото. Ако влезете във водата твърде бързо и без да се аклиматизирате, може да се подложите на повишен съдречносъдов риск и да настъпи хипотермия. Изберете две точки, с които да ограничите дистанцията, която плувате и плувайте по брега, никога навътре в открито море. Избягвайте часовете, в които слънцето е най-силно и използвайте слънцезащитен крем. Пазете се от дехидратация и крампи.

equipement-natation-eau-libre_0

Екипировка за плуване в открити води

Екипировката за плуване в открити води е много подобна на тази за плуване в басейн. Необходими са ви бански костюм, очила и шапка за плуване. Бихте могли да се намажете със защитен крем, за да предотвратите евентуални раздразнения от слънцето и да се предпазите от студа. Бихте могли да носите неопренов костюм, за да създадете термална бариера срещу студа, но използването му е позволено само за тренировки, не и за състезания. Това се отнася и за плавниците и педълсите, които се използват само при тренировки. Ползи, безопасност, екипировка... Вече сте готови да се потопите в открити води.

Последно от Decathlon

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...