Знаете ли какви са ползите от планинския туризъм?

12 юни 2016 г.

След като се върнете от разходка в планината, се чувствате отпочинали и пълни с енергия... но знаете ли защо?

_Q0R5084

Влияние върху духа

Може да ви изглежда очевидно, но самият факт, че се намирате сред природата, ви кара да се чувствате по-добре. Изследване, проведено от Университета на град Чиба в Япония, доказва, че хората, които прекарват повече време на открито са по-спокойни и щастлви. Изследването сочи, че когато участниците са в планината, стрес показателите им падат (по-бавен сърдечен ритъм, по-ниско кръвно налягане и нива на кортизол).

Мозъкът се стимулира от откритите пространства и от красотата на пейзажа. А ако се осмелите да изключите телефона си, ще се чувствате още по-добре. Учени от Университетите в Канзас и Юта са установили, че след няколко дни сред природата без мобилен телефон, креативността се повишава с до 50%. Подобрява се и способността за справяне с трудности и проблеми. В комбинация с чистия въздух и насищането на мозъка с кислород, всичко това се отразява благотворно на вашето психическо състояние.

Разбира се, планинският туризъм е полезен и за тялото.

_T8A1728

Ползи от планинския туризъм за тялото

Планинският туризъм е физическа активност, която е подходяща за всички, независимо от възрастта и физическата подготовка, освен това играе роля за засилване на имунната система. Отчасти това се дължи на фитонцидите – летливи вещества, които се освобождават от растенията и дърветата.

Планинският туризъм може да се практикува за дълги периоди от време, без това да е твърде изтощително за тялото. При него се натоварва цялото тяло, с малко по-голям фокус върху долната част, без прекомерно натоварване на ставите. Чудесен спорт за поддържане на мускулния тонус.

Редовните разходки в планината намаляват лошия холестерол и повишават добрия холестерол, подобряват състоянието на артериите и намаляват артериалното налягане. Планинският туризъм също така предпазва от остеопороза, благодарение на благотворното влияние, което оказва върху костите и ставите.

Не губете време в чакане, а се екипирайте за разходка в планината, за да подобрите здравословносто си състояние, докато се наслаждавате на природата.

Последно от Decathlon

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 26 март 2024

Loading...

Loading...