Предимства на планинското колоездене

5 април 2016 г.

Колоезденето е на фокус при нас този месец. Планинското колоездене пък се е доказало като отличен начин за подобряване на здравословното състояние. Ето защо смятаме така: 

bienfaits-vtt

Физически ползи от планинското колоездене

Планинското колоездене е спорт, който има много малко противопоказания, което го прави подходящ за широк кръг от хора. Ако изпитвате известни съмнения, консултирайте се с лекар.

1. Подобряване на кардиореспираторната функция и укрепване на мускулите

Колоезденето използва всички мускулни групи и тренира сърцето.

Планинското колоездене натоварва не само краката, но и корема, гърдите и ръцете, което го прави спорт, укрепващ цялото тяло.

Изпълнението на кардио упражнения има няколко предимства:

- колкото повече тренирате, толкова по-добре ще работи сърцето ви, което ще подобри кръвоснабдяването на цялото тяло;

- мускулите и органите ви ще бъдат снабдени с повече кислород;

- сърдечният ви ритъм ще се възстановява по-бързо.

2. Превенция на здравословни рискове

Редовното практикуване на планинско колоездене спомага за по-добро здравословно състояние и предотвратява затлъстяването.

За най-добри резултати трябва да спазвате и балансирана диета.

Освен това колоезденето е нискорисков спорт. Рискът от травми е по-нисък в сравнение с други спортове, като бягането например.

Loisir_340

Психически ползи от планинското колоездене

Редовното практикуване на планинско колоездене освобождава съзнанието от ежедневните проблеми, нямалява стреса и има положително влияние върху настроението.

Няма по-добър начин за зареждане с енергия от разходка сред природата. Този спорт ще ви помогне да опознаете природата в региона и да откриете нови места.

Физическата активност се отразява положително на организма, облекчава състоянията на тревожност и подобрява цялостното състоянието на нервната система. Планинското колоездене ще ви открие нови хоризонти – гори, планини, поляни и много други.

Редовната физическа дейност спомага за справяне с депресията и със сезонните разстройства от различен характер. Усещането за постигане на личен успех и създаването на нови социални контакти също имат положителен ефект.

Колоезденето, и най-вече планинското колоездене, е изключително комплексен спорт. Бихте могли да се възползвате от ползите от колоезденето, дори като ходите на работа с велосипед.

Последно от Decathlon

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...