Швейцарската топка – фитнес зала в 65 сантиметра

15 декември 2014 г.

Драги спортисти и ентусиасти, на много от вас, както и на нас, сигурно ви липсва спортът на открито сред природата. Искаме или не обаче, сега е сезонът, през който малко по малко се насочваме или към фитнес залите, или към упражненията вкъщи. Важно е да поддържаме форма и спортен дух не само за снимки на плажа през лятото, но и през цялата година. Истината е, че не винаги ни остава време да стигнем до фитнеса, но мъдреците са казали, че има ли жалание (в случая за тренировки), има и начин. И докато си говорехме какви са алтернативите на залата, установихме, че човек би могъл да се упражнява страхотно и вкъщи, и то само с помощта на една швейцарска топка (или наричана още „топка за пилатес”). Меги, която е част от нашият екип, бе така добра да сподели с нас няколко изключително полезни съвета за използването й и да ни запознае с предимствата и недостатъците на топката.

[caption id="attachment_3045" align="alignright" width="225"]
Miglena_Grozdeva

Миглена Гроздева, Ръководител отдел "Фитнес", Декатлон Витоша[/caption]

Здравейте, приятели на спорта! Аз съм Миглена Гроздева, на 21 години, уча Финансов контрол и от почти година съм част от декатлонското семейство. Понастоящем съм ръководител на отдел Фитнес, от което и личи влечението ми към спорта. Тренирам фитнес, йога и пилатес от 6 години, танците са неизменна част от ежедневието ми – тренирала съм 2 години народни и 2 години хип-хоп танци. Спортът за мен е сила на духа, средство да предизвикаш себе си и да прескочиш границите, реални и въображаеми.

Като повечето хора, започнах да тренирам с цел намаляване на теглото като допълнение към хранителен режим. Смятах, че за да успея да запазя мотивацията си, трябва всеки ден да правя различни упражнения, а това бе равнозначно на това да ходя във фитнес зала, където да използвам разнообразни уреди. И смятах, че това е единственият правилен начин. Постепенно започнах да имам все по-малко време да посещавам залата – ходех на танци, фитнес и каланетика. Спортът стана не просто допълнение към ежедневието ми, а необходимост. И когато времето не стигаше, а желанието се лееше на вълни, открих швейцарската топка.

Когато инструкторката (дама с цял живот състезателен опит) запозна групата с упражненията, заложени за деня, всички гледахме скептично и никой не вярваше, че една топка може да тренира всички мускулни групи. Мускулната треска на следващия ден каза друго. Друго сочеше и кантарът на втория месец. Огледалото от своя страна утвърди всеизвестния извод, че „гениалните неща са най-простите.“

С всеки изминал ден установявах, че мога само с една топка да си осигуря онова разнообразие, което преди мислех, че единствено залата с уреди може да предостави. Тренирах всеки път, без дори да се налага да излизам. Разбира се, липсата на пространство винаги е фактор, което може би е единственият недостатък на топката, но тя отбеляза още един гол: оставях я зад дивана, върху гардероба, използвах я вместо стол пред компютъра. А тогава дори не знаех за останалите предимства на швейцарската топка, освен тези, чиито проявления откривах в комплиментите по мой адрес.

topka-za-gimnastika-65-cm

Започнах да търся в интернет и научих за „Фитбол“ – направление във фитнеса, което комбинира аеробна и силова тренировка с помощта на швейцарската топка. Открих, че при седеж върху нея, тя не осигурява стабилна опора, като по този начин ангажира всички мускули да работят, за да привеждат тялото в правилна позиция и да запазят баланса му. Тренирах, дори когато си почивах, кой друг уред можеше да ми даде тази възможност? Така нареченият „активен седеж“ има редица чудотворни въздействия върху тялото: подобрява дишането и кръвообращението, равновесните реакции, повлиява положително редица неврологични и ортопедични проблеми. Съвременният често заседнал начин на живот налага сериозна грижа за гръбначния стълб. Всеки ден виждам как все повече хора заменят стола пред компютъра с топка. За съжаление, повече са тези, при които болки са подали сигнал и са наложили тази промяна. А превенцията е най-доброто лекарство!

„Коя топка е подходяща за мен?“

За удобство на трениращите топката се предлага в различни размери, в зависимост от целите на тренировката и ръста на трениращия. Упражненията са разнообразни, а напредналите успешно могат да ги доразвиват, като поставят сами предизвикателства пред себе си.

Балансът върху топката въвежда баланс в здравето, в самочувствието, в ежедневието. Балансирайте, приятели!

Последно от Decathlon

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 9 април 2024

Loading...

Loading...