Започни нов спорт – бокс

5 май 2017 г.
header

Не гледате бокс редовно, но са ви интересни големите сблъсъци в този спорт ? Ако е така, вероятно не сте сигурни каква е разликата между нокдаун, нокаут и технически нокаут. В следващите редове ще ви запознаем с кратките правила на бокса и многобройните ползи от този спорт.

 1.Кратки правила на бокса

Боксът е двубой между двама души, които задължително носят подплатени ръкавици и са в една теглова категория. Един боксов мач се състои от различен брой рундове в зависимост от вида на състезанието – например на Олимпийските игри са от 3 рунда, докато в най-популярната професионална тежка категория мачовете се състоят от 12 рунда по 3 минути. Между всеки рунд има почивка от 1 минута, при която състезателите се оттеглят в ъглите си, за да получат съвети и грижи от екипа и треньора си.

Има няколко начина, чрез които мачът може да бъде спечелен:

  • Победа по точки – след изиграване на всички рундове от срещата съдиите вземат решение за крайния резултат. Боксьорът с по-висок актив от точки е победител.

  • Боксьор може да победи и преди края на мача с нокаут. При нокаут един от противниците е повален на земята и не успява да се изправи на крака преди съдията да се отброил до 10.

  • Технически нокаут – при невъзможност на единия противниците да продължи двубоя съдията обявява за победител другия боксьор. Причината може да е травма или невъзможност да се защитава добре.

2. Защо да започнем да тренираме бокс?

  1. Подобряване на общата физическа подготовка - за разлика от повечето спортове, които развиват изолирани мускули, боксът развива почти всички мускулни групи. Като държите гарда си постоянно вдигнат, нанасяте  и избягвате удари, ще натоварите почти цялото си тяло.
article_1


  • Самозащита – поддържането на добра физическа форма не е единствената полза от бокса. Редовните тренировки ще ви научат да се защивате, а при евентуална среща с агресор ще бъдете по-уверени, по-концентрирани и няма да се поддадете на паниката.

  • Подобряване на самочувстието – не само добрата физическа форма ще ви накра да се чувствате добре, но и начинът, по който боксът ще ви помогне да се каонцентрирате, да се адаптирате към различни ситуации и да се изправите срещу страха си.

  • Подобряване на психическото здраве – докато все още сте начинаещи трудно ще запазите самообладание, ако някой тръгне срещу вас и иска да ви нарани. Най-вероятно първата мисъл би била да се обърнете и да избягате, но колкото повече тренирате, толкова по-добре ще реагира вашия мозък при евентуална атака.  Ще подобрите реакцията си при екстремни ситуации и ще разсъждавате по трезво под напрежение.
  • Последно от Decathlon

    Публикувано на 9 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 9 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 9 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Подобни статии

    Публикувано на 9 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 9 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 9 април 2024

    Loading...

    Loading...