Започни нов спорт: кънки на лед

2 декември 2016 г.

В рубриката ни „Открий нов спорт” ще ви запознаваме с нови спортове - популярни и не толкова. Ще ви разкажем тяхната история, какви ползи може да извлечете от спорта. Тази седмица ще ви запознаем със спорт, актуален предвид застудяването на времето, и набиращ все по-голяма популярност в България -  кънките на лед.

untitled-3
Как са възникнали?

Археологически доказателства показват, че в Скандинавия и другите северни европейски страни са използвали кънки за лед от преди 3000 години. В началото те са били изработвани от кости на животни, като дължината им съответствала на размера на крака на използващия ги. През ХІІІ и ХІV век се въвеждат дървени кънки с метални остриета, а от ХV до ХVІІІ век, кънките се произвеждат от същите материали, но вече са по-леки и с по-дълги за по-лесно балансиране. Съвременните кънки са произведени с изключителна прецизност и включват различни видове шипове на върха на острието, които дават възможност на практикуващите  да достигат до нови висоти при скоковете и завъртанията.

Защо да се качим на кънки ?

Пързалянето с кънки е чудесна възможност да поддържаме форма през студените месеци на годината. Освен удоволствие, кънките носят и редица ползи за нашето здраве – физическо и психическо.  Ето някои от тях:

  1. Равновесие – кънките на лед подобряват баланса. Движението по хлъзгавата повърхност бързо ви учи да останете на крака във всяка една ситуация.
  2. Гъвкавост – ако ставите пукат при всяко ставане от леглото сутрин, кънките на лед са вашето решение. Посредством бързо движение на краката и равномерно напрежение в коленете вашите стави ще получат чудесна тренировка и ще придобият повече гъвкавост за нула време.
  3. Изграждане на мускулите на краката - изисквайки движение предимно в долната част на тялото, кънките на лед са чудесно упражнение за вашите крака.
  4. Кардио тренировка – всички знаем, че аеробните упражнения са важен аспект на сърдечно-съдовото здраве. Най-добрата част на пързалянето е, че получавате отлична кардио тренировка, докато се забавлявате!
article_1


  • Издръжливост – кънките на лед изискват енергия през удължен период от време, което ги превръща в чудесен метод за подобряване на издръжливостта. Колкото по-дълго се пързаляте, толкова повече ще подобрите издръжливостта си във всички активности, с които се занимвате.

  • Контролиране на теглото - студените месеци съдържат много предпоставки за повишаване на теглото – празнични трапези, по-малко възможности за физическо натоварване – ние не искаме това. Пързалянето е изключително ефективен метод за топене на мазнини – според изследвания между 300 и 650 калории на час в зависимост от интензивността.

  • Намаляване на стреса – многократно доказано е, че редовната физическа активност значително намалява последиците от ежедневния стрес. Ледената пързалка от своя страна е един от най-забавните начини да се раздвижите, особено ако сте със семейството си или с приятели. Бъдете сигурни, че ще забравите за натовареното ежедневие и стреса!
  • В заключение можем да кажем само едно – хайде на пързалката!

    Последно от Decathlon

    Публикувано на 8 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 8 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 8 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Подобни статии

    Публикувано на 8 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 8 април 2024

    Loading...

    Loading...

    Публикувано на 8 април 2024

    Loading...

    Loading...