Шнорхелинг за начинаещи – от каква екипировка имаш нужда?

19 август 2021 г.
2021-08-snorkeling_article1.png

За онези, които все още не знаят за какво говорим, гмуркането с шнорхел се състои в това да се наслаждаваме на красотата на подводния свят от повърхността на водата, без да е необходимо да се потапяме. Нещо като планински преход, но в коренно различна среда, която може да ти покаже живописни екосистеми, които малцина имат привилегията да видят. Разбира се, гмуркането изисква специално оборудване, за да се практикува. В следващите редове ще разбереш каква екипировка точно ти трябва.

2021-08-snorkeling_article2.png

Шнорхелът, основен елемент

Шнорхелът е елементарно, но доста революционно изобретение, с което можем да дишаме, докато сме потопени във водата. Без него гмуркането си е трудна работа. Какво е важно да търсим в един шнорхел? За да си отговорим на този въпрос, трябва да познаваме всяка една част от него. Нека ти ги представим:
  • Мундщук: частта, която влиза в устата ни и се държи внимателно за зъбите.
  • Тръба: основната част от шнорхела.
  • Клипс: има шнорхели със специален клипс, който прикрепя тръбата към маската.
  • Клапан: има тръби, които са с изпускателен клапан върху или преди дъното на дюзата.
2021-08-snorkeling_article3.png

Маската, прозорецът към подводния свят

Обикновено маските за шнорхелинг се изработват от стъкло и прозрачен силикон, което ни предлага по-широк поглед върху това, което ни заобикаля. Тези от закалено стъкло са доста по-уязвими при удари, но по-устойчиви на драскотини, освен това оставят светлината да преминава по-добре и следователно предлагат по-пъстър изглед към подводната среда. Ако се счупят, което е необичайно, те се напукват като прозорец на автомобил, за да предотвратят увреждане на лицето ти.

Най-важното при избор на маска е да приляга добре на лицето ти, защото когато си под водата, трябва да си сигурен, че ще ти е максимално удобно и ще можеш да се насладиш напълно на гледката, която морето е подготвило за теб.

2021-08-snorkeling_article4.png

EASYBREATH, идеалното решение

Откакто Decathlon лансира EASYBREATH през 2014 г., тази маска за шнорхелинг, покриваща цялото лице, направи революция на пазара за подводни спортове, превръщайки се в любим избор на много голяма част от практикуващите. EASYBREATH комбинира маска и тръба в едно оборудване, но го прави и със значителни подобрения, така че контактът с морската среда да е по-естествен и удобен. Да видим какво имаме предвид.
  • По-голямо зрително поле от конвенционалните маски (180º с EASYBREATH, около 40º повече от останалите маски).
  • Естествено дишане през устата и носа, без да е необходимо да имаш мундщук в устата или носа, затворен от силикона на маската, нещо, което много хора намират за неудобно или натрапчиво.
  • Не помрачава гледката, предимство, което само по себе си е много важно.
  • Тръбата блокира навлизането на вода при потапяне на главата.
  • Различни размери, започвайки от потребители на възраст 6 и повече години.
Както сам можеш да се убедиш, EASYBREATH е фантастична алтернатива на стандартните шнорхели и маски. Тук разказваме какви други предимства има маската.
2021-08-snorkeling_article5.png

Плавниците, методът на задвижване

Имаме ли нужда от тях? Това е въпрос, който много от хората, които тепърва се захващат с този спорт, си задават. Отговорът е много прост – да. Вярно е, че те не са от съществено значение при практикуването на шнорхелинг, но ни помагат да се придвижваме много по-лесно през морската среда, което от своя страна намалява значително умората. С тях можем да изминем по-голямо разстояние, преди да се уморим. Те също така ни дават повече контрол върху движенията във водата и по-добра подвижност, в случай че има нужда от бърза реакция.

За шнорхелинга е най-добре да се използват плавници тип “пантоф”, или иначе казано, тези, в които можеш да поставиш крака си веднага или да използваш аква обувки, ако плавниците са с прекалено голям размер.

2021-08-snorkeling_article6.png

Комплекти, готови за действие

Знаеш ли, че има комплекти за шнорхелинг? Всички те идват с практична и лесно преносима чантичка и обикновено включват маска и шнорхел, а в някои случаи и плавниците. Те са много добър вариант, ако не искаш да се усложняваш прекалено с избора си, но разбира се, не забравяй да пробваш маската и плавниците.
2021-08-SUBEA-panoplie-PE19-AH19-001-Expires-on-21-03-2023-1277x852.jpg

Допълнителни аксесоари

Дотук изброихме основната екипировка, която ще ти е необходима за твоето първо гмуркане. Но има няколко аксесоара, които си заслужава да добавиш към твоя списък.

  • Дрехи с UV защита: не забравяй, че една шнорхелинг сесия продължава около 45 минути, а това означава, че ще бъдеш изложен на слънчева светлина за доста дълго време, особено ако си избрал по-екзотична дестинация. Препоръчваме ти да облечеш неопренени облекла като горнища или шорти, които предпазват от лъчите и регулират топлината. Има адски много варианти за малки и големи.
  • Помощни жилетки и буйове: тези аксесоари на SUBEA ни помагат да се чувстваме удобно във водата и да наблюдаваме морската среда, без да се налага да потапяме лицето си. Има опции както за деца, така и за възрастни и дори възможност да ги обедините с помощта на практичен клипс, за да държите малките близо през цялото време.
  • Акваобувки: друго изключително полезно допълнение, особено когато достъпът ни до зоната за гмуркане с шнорхел е през скали или на камъчета. С тези обувки, специално проектирани за такава употреба, можем да достигнем до почти всяка точка на брега, без да оставяме ходилата по пътя си. Моделите SUBEA имат мрежест плат за евакуация на вода и пясък в същото време гарантират бързо изсъхване.

И така, вече сме готови за следващото морско изживяване. Шнорхелингът е страхотен спорт за онези, които търсят освен активен начин на живот, и незабравими спомени и гледки, които никога не можеш да видиш над водата. Ако и ти вече се запали по него, тръгвай бързо към най-близкия Decathlon и виж изобилието от продукти. Ние те очакваме!

Последно от Decathlon

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Подобни статии

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...

Публикувано на 19 февруари 2024

Loading...

Loading...